21.6 C
București
vineri, 25 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDAJ Buzău: Producții bune la culturile de toamnă, secetă la porumb

DAJ Buzău: Producții bune la culturile de toamnă, secetă la porumb

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău apreciază că anul agricol 2024-2025 a fost unul bun, cu precădere pentru culturile înfiinţate în toamnă, seceta pedologică punându-şi amprenta mai ales asupra culturii de porumb, care ar putea să nu acopere cererea de pe piaţa externă.

Potrivit conducerii DAJ, ploile din toamna anului trecut şi precipitaţiile înregistrate în cursul acestui an au generat un aport nesperat de apă în sol şi speranţe agricultorilor că vor avea parte de producţii satisfăcătoare.

‹ adv ›

Este aşteptat un record la cultura de rapiţă şi producţii mari la grâu, spre deosebire de cultura de porumb, care a suferit de pe urma secetei pedologice.

„Anul agricol 2024-2025 îl putem caracteriza un an bun. Un an foarte bun a fost pentru producţiile care s-au recoltat la culturile semănate în toamnă, un an nu foarte bun pentru semănăturile din primăvară, la culturile principale, porumb şi floarea-soarelui.

Avem câteva recorduri la suprafaţa însămânţată cu rapiţă în toamnă, unde am depăşit 38.000 hectare însămânţate şi un record negativ privind însămânţările la cultura de porumb, anul acesta coborând mult sub 50.000 ha. Noi aveam în judeţul Buzău 90.000-95.000 ha, spre 100.000 ha în anii buni.

Deocamdată cultura de floare şi de porumb sunt optime, dar cu un semnal de alarmă privind nevoia de apă, astfel încât culturile să ajungă la maturitate. Grâul se prezintă foarte bine, ne aflăm la un stadiu de recoltare de 95%, avem producţii medii foarte bune, peste 5.000 kg/ha, la fel şi orzul, peste 5.500, rapiţa peste 3.500 kg/ha, deci iată că acele culturi din toamnă au ajuns la un stadiu de aproape 100% de recoltare şi aduc primii bani în conturile fermierilor”, a declarat directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Dacă producţia de floarea-soarelui ar putea să acopere necesarul şi solicitările de pe piaţa internă şi externă, cantităţile de porumb ce urmează a fi recoltate ar putea să nu fie de ajuns şi pentru export.

„Referitor la calamităţi, la fenomene meteo, secetă, anul acesta nu am avut probleme privind grâul, rapiţa, orzul de toamnă, în schimb, la culturile din primăvară mai apare seceta pedologică, pentru că ea, după cum ştiţi, vine din anii trecuţi şi anul acesta, chiar dacă am avut parte de precipitaţii cât de cât consistente, nu s-a putut reface stratul de apă în profunzime.

Nevoie de apă există şi sperăm ca de anul acesta să se normalizeze şi cantităţile de precipitaţii. La floarea-soarelui aproximativ 90% se prezintă bine şi va acoperi necesarul intern, va merge cred şi la export, la porumb necesarul pentru Buzău îl vom acoperi, nu ştiu dacă va fi într-o cantitate excedentară să putem face şi export”, a precizat managerul instituţiei.

Cultivatorii de porumb se aşteaptă în continuare la producţii sub cele obişnuite, cu atât mai mult cu cât anul agricol precedent a fost compromis din pricina secetei.

„Probabilitatea de a se obţine producţii este destul de mică, pe zona Cilibia şi în zonele tangente porumbul şi în 2025 are probleme privind producţia, şi nu vorbesc de producţii de 10 tone/ha, vorbesc de 2 tone/ha, anul trecut a fost mai rău. În ultimii patru ani tot trecem de la un an la altul cu speranţa că la anul va fi mai bine.

Având în vedere că porumbul se confruntă cu probleme din punctul de vedere al producţiilor şi veniturilor, culturile sunt în regres, în condiţiile în care porumbul era cultura care spuneam eu că ne scoate din sărăcie.

S-a ajuns după părerea mea la fundul sacului, s-au făcut ceva eforturi guvernamentale pentru compensare, dar costurile sunt destul de mari, de asta spuneam mai devreme că suprafeţele sunt în regres”, a precizat fermierul Ion Enache.

În perioada următoare, în zonele afectate de seceta pedologică, porumbul ar putea fi recoltat înainte de termen, pentru a fi utilizat în hrana animalelor. 

‹ adv ›

Vezi aici și Importul de ulei de palmier în UE scade cu 20%.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Recolte promițătoare în Botoșani: grâu, orz și rapiță peste nivelul de anul trecut

Toate culturile agricole însămânțate în toamnă și recoltate în...
‹ adv ›

Reuters: Rusia pune accentul pe Siberia pentru producția de cereale, după un an agricol dificil

Rusia speră că în următorii ani va produce mai multe cereale în Siberia, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Oksana...

Rusia a exportat 53 milioane de tone de cereale în sezonul 2024/25

Rusia a exportat 53 milioane de tone de cereale în anul agricol 2024/25, dintre care 44 milioane de tone...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole