În perioada 22–23 iulie 2025, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, efectuează o serie de vizite de lucru în județele Gorj, Caraș-Severin și Mehedinți, pentru a analiza stadiul implementării proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020 (PNDR) și pentru a discuta cu autoritățile locale și fermierii despre provocările și oportunitățile din agricultură.
Potrivit unui comunicat al MADR, ministrul a participat, marţi, la Târgu Jiu, la seminarul „Schimb de experienţă şi promovare de bune practici privind PNDR 2014-2020”, eveniment ce a reunit aproximativ 100 de fermieri din judeţul Gorj.
Participanţii au avut ocazia de a dialoga direct cu ministrul Agriculturii, abordând probleme concrete din teren, pentru care au fost identificate soluţii punctuale pentru o mai bună valorificare a fondurilor europene.
La eveniment au participat Daniela Rebega, director general al Autorităţii de Management pentru PNDR din cadrul MADR şi Cosmin Mihai Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Ministrul Barbu s-a deplasat, apoi, la două obiective de investiţii importante din judeţ, dezvoltate cu ajutorul fondurilor europene.
Primul, în comuna Schela, sat Gornăcel, judeţul Gorj, unde au fost vizitate abatorul „Frăgezime din Munţii Gorjului”, ferma de bovine Angus şi o pensiune – toate componente ale unui model integrat de afaceri dezvoltat de soţii Mădălina şi Daniel Popescu.
Prin sprijin financiar european, aceştia au reuşit să realizeze un abator modern, să dezvolte o fermă de creştere a vacilor din rasa Angus şi să creeze o infrastructură de procesare şi comercializare a produselor în magazine proprii, contribuind, totodată, la diversificarea activităţilor din zonă prin turism rural.
Tot în Gornăcel, soţii Popescu au implementat două proiecte distincte prin PNDR 2014-2020. Primul proiect, finanţat prin Submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, a vizat modernizarea fermei, construirea unei anexe, a unei platforme betonate şi achiziţia de echipamente moderne, inclusiv instalaţii pentru producţia de nutreţuri şi un sistem de energie regenerabilă.
Valoarea totală a finanţării nerambursabile a fost de 816.207 euro, cu o contribuţie proprie de 90.690 euro.
Cel de-al doilea proiect – „Dezvoltarea pieţei locale prin promovarea lanţului scurt Frăgezime din Munţii Gorjului” – a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 99.979 euro.
Obiectivul principal a fost crearea unui lanţ alimentar scurt prin promovarea produselor locale şi organizarea de activităţi educative privind alimentaţia sănătoasă.
Rezultatele au vizat fidelizarea consumatorilor, consolidarea relaţiei directe cu aceştia şi deschiderea unui magazin în municipiul Târgu Jiu.
Cel de-al doilea obiectiv vizitat a fost ferma de păsări şi unităţile comerciale ale companiei Marigab Com SRL din oraşul Turceni, judeţul Gorj, o afacere de familie cu peste 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro.
Marigab a conceput un model de business integrat, cu magazine proprii în mai multe localităţi, producţie de ouă, produse de carmangerie şi cofetărie.
Compania a beneficiat în anul 2024 de o finanţare de opt milioane de euro prin Programul „Tranziţie Justă” pentru dezvoltarea unui hotel cu centru spa, piscină şi sală de conferinţe, care va genera aproximativ 40 de locuri de muncă.
Ministrul Barbu a evidenţiat caracterul strategic al investiţiilor realizate de compania Marigab, apreciind modelul de afacere integrată care valorifică eficient resursele locale şi contribuie la crearea de locuri de muncă, dezvoltarea economică regională şi diversificarea activităţilor agroalimentare.
Totodată, ministrul a subliniat importanţa parteneriatului public-privat în susţinerea antreprenoriatului din mediul rural.