Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat planuri de a impune un tarif vamal unic de 10% sau 15% pentru peste 150 de țări cu care Statele Unite au relații comerciale, notează ukragroconsult.com.
Trump a declarat că acestor țări li se vor trimite notificări oficiale în care vor fi detaliate noile condiții, ca parte a strategiei sale comerciale revizuite.
„Vom trimite pur și simplu o notificare de plată în care vom menționa care va fi rata tarifului”, a afirmat Trump în cadrul unui briefing la Casa Albă, miercuri.
El a subliniat că este vorba, în mare parte, despre țări mici care nu au un volum mare de comerț cu SUA.
Ulterior, Trump a clarificat că rata finală nu a fost încă stabilită, dar cel mai probabil va fi de 10% sau 15%. În plus, administrația a extins termenul-limită anterior pentru negocieri, de la 9 iulie la 1 august, oferind astfel posibilitatea încheierii unor acorduri care ar putea evita aplicarea tarifelor.
Noua inițiativă tarifară a stârnit reacții aprinse din partea partenerilor comerciali ai SUA, inclusiv Uniunea Europeană și țări din Asia.
Potrivit Aliciei Garcia Herrero, economist-șef pentru zona Asia-Pacific la Natixis, ratele fixe ar putea reprezenta un semnal pozitiv pentru țările mai mici, care ar evita tarife mai dure.
În același timp, aceasta evidențiază și limitele strategiei lui Trump: tarifele prea mari pot afecta chiar și economia americană.
În ciuda declarațiilor sale ferme, Trump lasă la latitudinea fiecărei țări posibilitatea de a încheia acorduri bilaterale care ar putea reduce tarifele planificate. Totuși, el numește chiar și „scrisorile tarifare” acorduri în sine și manifestă puțin interes pentru negocieri reale, inclusiv cu UE.
Președintele a atras atenția în mod special asupra Canadei, care ar putea fi supusă unui tarif de 35% pentru anumite bunuri începând cu luna august. Totuși, a evitat să facă declarații definitive, afirmând că este prea devreme pentru a discuta în detaliu.
Amintim că Trump a anunțat, de asemenea, impunerea unui tarif de 50% pentru toate importurile din Brazilia, după un conflict cu omologul său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, care l-a numit „împărat nedorit”.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.