33.2 C
București
luni, 14 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleONIV caută soluții pentru protejarea plantațiilor viticole

ONIV caută soluții pentru protejarea plantațiilor viticole

Având în vedere decizia ministrului Agriculturii de a suspenda activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice pentru protejarea plantațiilor viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară.

Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu reiese că rachetele utilizate timp de aproape 20 de ani nu sunt omologate și că nu există un studiu de impact asupra mediului.

‹ adv ›

În aceste condiții, investițiile din viticultură – care în ultimii 18 ani se cifrează la aproximativ 700 de milioane de euro – se află în afara ariei de protecție împotriva schimbărilor climatice ireversibile.

Pentru a preveni eventualele dezastre din acest domeniu, ONIV a organizat o deplasare în zona Calanda, Spania, pentru a discuta cu fermierii despre soluțiile pe care le-au adoptat pentru protejarea investițiilor din viticultură și pomicultură.

Grupul SPAG produce, de peste 50 de ani, tehnologie menită să protejeze sănătatea oamenilor, mediul înconjurător, fauna, mediul acvatic, precum și ciclul hidrologic al norilor.

Zona Calanda deține circa 1.750 ha de plantații, iar cooperativa locală, formată din aproximativ 200 de membri, funcționează de 51 de ani.

‹ adv ›

Prevenirea și combaterea grindinei se realizează cu ajutorul unor generatoare terestre, care utilizează unde ultrasonice produse prin arderea acetilenei în sistemele respective.

Acestea acționează preventiv, fără a interveni direct asupra norilor, și pot funcționa continuu timp de până la 20 de ore, nefiind afectate de proximitatea culoarelor de zbor ale avioanelor. Un astfel de sistem poate proteja o suprafață de circa 80 ha.

Sistemul anti-îngheț este asemănător unei turbine eoliene, având capacitatea de a crește temperaturile negative (-4°C până la -8°C) peste pragul de îngheț (0,5°C).

Suprafața deservită este cuprinsă între 5 și 6,5 ha, iar controlul sistemului se realizează de la distanță, prin intermediul unei cartele SIM.

La întoarcerea în România, ONIV așteaptă materializarea unei întâlniri demult solicitate domnului ministru al Agriculturii, pentru a discuta toate problemele cu care se confruntă în prezent sectorul viti-vinicol, inclusiv posibilitatea ca aceste sisteme anti-grindină și anti-îngheț să fie finanțate prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Diatomitul ar putea fi introdus în agricultură datorită unor brevete de invenție

Cariera de diatomit de la Pătârlagele ar putea fi...
‹ adv ›

Recoltă record în Olt: Fermierii au obținut peste 800.000 de tone de grâu

Fermierii din judeţ au obţinut în acest an o recoltă de 812.500 tone de grâu, cu peste 220.000 de...

Comerţul cu pesticide ilegale a explodat în Europa pe măsură ce fermierii vor să îşi reducă costurile

În contextul în care aplicarea de pesticide pe culturile agricole a devenit o operaţiune costisitoare, fermierii din Grecia s-au...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole