Semințele, alte plante și ingrediente utilizate pentru prepararea alimentelor sunt excluse de la cota redusă de TVA de 11%.
În cazul în care produsul finit este unul alimentar, supus cotei reduse, se poate ajunge la rambursări de TVA și la controale, a explicat marți Adina Vizoli, partener PwC România, în cadrul unei conferințe.
„Trebuie să analizăm cu atenție sectorul alimentar. În varianta inițială, transmisă pentru transparență decizională, părea că toate alimentele destinate consumului uman vor beneficia de cota redusă de 11%, însă ingredientele și alte produse utilizate în prepararea alimentelor erau lăsate deoparte.
În forma actualizată, supusă asumării în Parlament, observăm câteva modificări importante: sunt reintroduse la cota redusă produsele de origine animală, animalele vii și păsările vii utilizate pentru prepararea alimentelor. În schimb, semințele și alte plante și ingrediente rămân excluse.
De asemenea, observăm că au fost reintroduse la cota redusă produsele alimentare destinate consumului animal.
Trebuie să ne uităm la următorul aspect: produsele finite, achiziționate de consumatori la raft, vor avea cota redusă de 11%, însă o parte dintre ingredientele folosite la fabricarea lor vor avea cota standard.
Acest lucru va avea un impact asupra agricultorilor, producătorilor din industria alimentară și distribuitorilor. Rămâne deschisă întrebarea dacă aplicarea cotei reduse va depinde de clasificarea produsului ca aliment sau ingredient.
Ce se întâmplă dacă achiziționăm produse cu TVA de 21%, dar livrăm produse finite cu 11%? Vom ajunge la poziții de rambursare, controale TVA și, cel mai probabil, întârzieri și nevoia de prefinanțare a TVA-ului achitat la achiziție”, a explicat Vizoli.
Ea atrage atenția că, în lipsa unor norme sau clarificări până la 1 august 2025, aplicarea cotei reduse în sectorul alimentar poate deveni dificilă și poate genera perturbări în lanțul de aprovizionare, întrucât operatorii nu vor ști clar dacă se aplică TVA de 11% sau 21%.
Totodată, Vizoli a precizat că medicamentele pentru uz uman vor rămâne la cota de 11%, însă cele de uz veterinar vor fi taxate cu cota standard de 21%.
„În prezent mai existau dezbateri privind unele suplimente alimentare, dacă se încadrează la cota redusă. Legiuitorul clarifică acum că, începând cu 1 august 2025, toate suplimentele alimentare vor fi taxate cu 21%”, a adăugat Vizoli.