32.6 C
București
vineri, 4 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUNCSV: Cooperativele au demonstrat că reprezintă singura şansă pentru dezvoltarea agriculturii durabile

UNCSV: Cooperativele au demonstrat că reprezintă singura şansă pentru dezvoltarea agriculturii durabile

Cooperativele Agricole din România au evoluat considerabil în ultimii ani, demonstrând că reprezintă singura şansă pentru dezvoltarea agriculturii durabile şi sprijinirea competitivităţii fermierilor români, susţin reprezentanţii Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV).

„În contextul actual, cooperativele au demonstrat că reprezintă singura şansă pentru dezvoltarea agriculturii durabile, sprijinirea fermierilor din România să fie competitivi cu cei din UE şi mai ales state non-UE, conservarea comunităţilor, tradiţiilor şi protejarea mediului.

Prin colaborare şi solidaritate, membrii cooperativelor agricole reuşesc să facă faţă provocărilor economice şi climatice, asigurând în acelaşi timp securitatea alimentară şi sustenabilitate economico-socială.

Cooperativele Agricole din România au evoluat considerabil în ultimii ani, ajungând la înfiinţarea de cooperative naţionale de grad 3, câte una pe sector, care reunesc peste 500 de fermieri fiecare.

Prin mobilizarea UNCSV, Bovicoop, Hort Integra şi Coop Ro s-a trecut la o nouă etapă de consolidare, în baza căreia se lucrează pentru a adăuga valoare producţiei primare agricole”, se arată într-un comunicat al UNCSV.


Această etapă presupune intrarea pe piaţă a produselor finite obţinute începând cu sectorul lactatelor şi brânzeturilor.

‹ adv ›

În acest sens, UNCSV atrage atenţia că „este nevoie să se treacă de la declaraţii la fapte” din partea reţelelor comerciale, printr-o stimulare a efortului de asociere în cooperative naţionale de grad 3 a fermierilor, prin promovarea masivă a brandului şi produselor obţinute şi comercializate local.

„Cooperativele agricole sunt astăzi adevărate motoare de incluziune, rezilienţă şi inovaţie. Ele încurajează participarea tinerilor, a femeilor, a micilor fermieri, contribuind totodată la coeziunea rurală, reducerea sărăciei, creşterea rezilienţei climatice şi tranziţia către o agricultură durabilă”, relevă comunicatul.

Anual, în prima sâmbătă a lunii iulie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cooperativelor, sub egida ONU şi a Alianţei Cooperatiste Internaţionale (ICA).

Ajunsă la nr. 103, ediţia din acest an are ca temă „Cooperativele: Promovarea unor soluţii incluzive şi durabile pentru o lume mai bună” şi reflectă misiunea şi valorile pe care mişcarea cooperatistă le susţine în mod constant: solidaritate, echitate, democraţie, sustenabilitate şi dezvoltare locală. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

SUA și Vietnam semnează un nou acord comercial pentru exporturile agricole

Președintele Donald Trump a anunțat un nou acord comercial cu Vietnamul care va reduce semnificativ taxele vamale pentru exporturile...

Recolte record în România, dar cu cele mai mici randamente din UE

Dacă 2024 România a înregistrat cea mai mică producție de cereale boabe din ultimii zece ani, de numai 17,87...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole