China a oprit exporturile de îngrășăminte specializate către India, provocând blocaje semnificative în aprovizionarea cu inputuri importante pentru culturile de înaltă valoare.
Informația a fost publicată de The Economic Times, care citează declarațiile unor directori din industrie și surse familiare cu situația.
Exporturile au fost complet oprite în ultimele două luni, deși China continuă să furnizeze aceste produse către alte piețe.
Măsura nu este oficializată printr-o interdicție directă, dar autoritățile chineze blochează livrările prin neefectuarea inspecțiilor obligatorii, condiție necesară pentru aprobarea exporturilor.
„China restricționează exporturile către India de 4-5 ani. Dar acum este vorba despre o oprire totală”, a declarat Rajib Chakraborty, președintele Soluble Fertilizer Industry Association (SFIA), citat de Economic Times.
India, puternic dependentă de importurile din China
Potrivit datelor din industrie, China asigură aproximativ 80% din importurile indiene de îngrășăminte specializate, precum cele solubile în apă, lichide pentru fertigare sau aplicare foliară, cu eliberare controlată, micronutrienți, biostimulatori și alte îngrășăminte.
Aceste produse sunt tot mai căutate pentru eficiența în livrarea nutrienților și impactul redus asupra mediului.
În perioada iunie-decembrie, India importă anual între 150.000 și 160.000 de tone de îngrășăminte specializate, arată estimările industriei.
Deși cererea internă este în creștere, iar piața îngrășămintelor cu micronutrienți ar putea depăși un miliard de dolari până în 2029, producția locală rămâne redusă.
Lipsa tehnologiei și volumele mici de consum din trecut au descurajat investițiile în unități de producție.
Totuși, mai multe companii indiene, precum Deepak Fertilizers, Paradeep Phosphates și Nagarjuna Fertilizers, analizează posibilitatea construirii de facilități locale, în contextul în care îngrășămintele specializate încep să înlocuiască tot mai mult îngrășămintele convenționale.
Un nou episod de tensiuni comerciale?
Suspendarea exporturilor de îngrășăminte vine pe fondul măsurilor tot mai stricte ale Chinei privind exportul de resurse strategice, cum ar fi metalele rare.
Analiștii consideră că aceste restricții ar putea reprezenta răspunsuri indirecte la politicile tarifare și comerciale ale altor state.