Suprafeţele cultivate cu cartofi continuă să scadă în Harghita, acest fenomen putând fi observat cu precădere la producătorii mici, care preferă să producă numai pentru consumul familiei sau pentru furajare.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat luni, că în vreme ce exploataţiile agricole comerciale reuşesc să menţină sau chiar să crească suprafeţele lucrate, micii producători individuali renunţă, mulţi cultivând doar pentru consum propriu.
Motivul este legat faptul că, în lipsa forţei de muncă manuale, care aproape a dispărut, micii producători nu mai pot face faţă fără utilaje performante, iar gradul de mecanizare necesar poate fi atins doar dacă accesează fonduri europene.
În rândul producătorilor mari nu se observă această scădere a suprafeţei, întrucât aceştia au alte posibilităţi de depozitare, sortare şi valorificare a producţiei.
Datele statistice, prezentate luni şi în şedinţa Colegiului Prefectural Harghita, arată că, în acest an, este cultivată cu cartofi o suprafaţă de 5.900 de hectare, în scădere faţă de 2024, când au fost cultivate 6.100 de hectare.
Romfeld Zsolt a menţionat că, din cele 5.900 de hectare, sunt subvenţionate de către APIA aproximativ 3.360 de hectare, care sunt deţinute de exploataţiile comerciale.
Scăderea suprafeţei cultivate cu cartofi este compensată parţial cu cultura cerealelor, dar mai ales al plantelor furajere perene, a adăugat el.
Romfeld Zsolt a precizat că producătorii din Harghita aşteaptă Programul de susţinere a producţiei de cartofi sub forma ajutorului de minimis, care încă nu a fost aprobat prin hotărâre de guvern, dar există speranţa că acesta va demara în curând.
Potrivit sursei citate, ajutorul reprezintă un stimulent şi un sprijin pentru producători, iar faptul că nu a fost încă lansat creează „nesiguranţă, neîncredere şi instabilitate şi influenţează structura culturilor din judeţul Harghita, inclusiv pe anii următori”.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita s-a referit şi la obiceiurile de consum şi a subliniat că acestea se schimbă, mulţi consumatori preferând produsele congelate sau semipreparate, în defavoarea preparării clasice a cartofilor.
În prezent, cultura cartofului din Harghita suferă din cauza lipsei de precipitaţii şi a temperaturilor ridicate, care afectează dezvoltarea plantelor.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.