Bolile transmise prin sol devin tot mai problematice în producția intensivă de legume. Mai mulți agenți patogeni pot apărea simultan, formând un complex de boli care este foarte dificil de gestionat.
Dezinfestarea anaerobă a solului (ASD) este o metodă de combatere a bolilor transmise prin sol, eficientă împotriva unei game largi de agenți patogeni, inclusiv bacterii, ciuperci și nematozi.
ASD este un proces în trei etape: solul este amendat cu o sursă de carbon (melasa, tărâțe), irigat până la saturație și acoperit cu folie de plastic timp de câteva săptămâni.
În cadrul ASD, microbii benefici din sol descompun sursa de carbon adăugată, epuizând oxigenul din sol și producând substanțe toxice care distrug agenții patogeni din sol.**
Exemple de patogeni transmiși prin sol sensibili la tratamentul ASD la tomate:
- Bacterii: Agrobacterium tumefaciens, Ralstonia solanacearum
- Ciuperci: Fusarium spp., Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani, Sclerotium rolfsii, Pyrenochaeta lycopersici, Colletotrichum coccodes
- Oomicete: Phytophthora și Pythium spp.
- Nematozi: Nematozi (Meloidogyne spp., Pratylenchus penetrans).
Metoda a fost deja testată cu succes pe parcursul a cinci ani în SUA și Europa, iar acum urmează și în Australia pentru culturile horticole.
ASD este un proces în trei etape
1. Amendarea solului: Solul este amendat mai întâi cu o sursă de carbon, care oferă nutrienți microbilor benefici din sol. Aceste surse de carbon se aplică la rate mari, între 4,5 și 9 tone pe acru (0,4047 hectare).
Sursele de carbon frecvent utilizate sunt tărâțele de grâu sau melasa. Sursele de carbon trebuie să fie descompuse rapid de microbii din sol, astfel încât adaosurile precum paiele sau reziduurile culturilor vechi nu sunt printre cele mai preferate.
Sursele de carbon trebuie distribuite uniform pe suprafața care urmează să fie tratată. Acestea trebuie încorporate la 15-20 cm folosind fie o freză.
Dacă se folosește melasă ca sursă de carbon, aceasta trebuie mai întâi diluată în proporție de 1:3 până la 1:4 cu apă înainte de aplicare.
Pentru sistemele cu straturi înălțate (raised beds), amendamentul de carbon este aplicat și încorporat în sol înainte de formarea straturilor.
2. Irigarea solului:
În timpul irigării porii solului se umplu cu apă, reducând oxigenul disponibil în sol. Obiectivul acestei etape este saturarea solului până la adâncimea de încorporare a sursei de carbon (15-20 cm).
Etapa de irigare durează cel puțin 4 ore și, de obicei, mai mult, în funcție de tipul de sol. Solul trebuie irigat până când apa băltește la suprafața acestuia, dar nu trebuie complet inundat pe parcursul tratamentului.
3. Acoperirea solului cu folie:
A treia și ultima etapă a ASD este acoperirea zonei tratate cu folie de plastic, pentru a preveni schimbul de aer. Folia de plastic, fie neagră, fie transparentă, trebuie așezată peste zona tratată cât mai repede posibil după încheierea irigării.
Marginile foliei trebuie îngropate în sol sau acoperite pentru a preveni schimbul de aer. Este recomandată folosirea unei folii de plastic de calitate superioară, iar folia embosată poate ajuta la prevenirea ruperii.
Foliile de plastic mai vechi, cum ar fi cele folosite în construcții sau la acoperirea serelor, pot fi reutilizate, cu condiția ca eventualele găuri să fie sigilate cu folie suplimentară și bandă adezivă. Folia biodegradabilă nu este potrivită pentru utilizare în ASD.
Solurile pot fi acoperite cu folie și înainte de irigare, dacă se plasează bandă de picurare (drip tape) sub folie și se utilizează pentru irigare.
După acoperire, solurile trebuie să rămână protejate timp de trei până la cinci săptămâni.
Un miros puternic indică faptul că solul a devenit anaerob și este normal în cadrul tratamentului. Folia de plastic trebuie îndepărtată ulterior.
După îndepărtarea plasticului, plantarea trebuie amânată cu cinci până la șapte zile pentru a permite solului să se usuce și să „respire”.
Dacă ASD este aplicat pe straturi înălțate, se pot face găuri în folie pentru a permite solului să „respire” înainte de plantare.
Temperatura solului și durata acoperirii
Ca regulă generală, tratamentele ASD sunt mai eficiente la temperaturi mai ridicate ale solului și perioade mai lungi de acoperire. În Ohio, s-a folosit cu succes o perioadă de acoperire de patru săptămâni.
O perioadă de acoperire de trei săptămâni ar trebui să fie eficientă pentru majoritatea agenților patogeni, dacă temperaturile solului sunt constant mai mari de 30°C.
Momentul aplicării tratamentelor ASD
Deoarece ASD necesită cel puțin o lună de la inițierea tratamentului până la plantare, este necesară o planificare atentă pentru a-l integra în calendarul de producție.
În culturile protejate, o aplicare primăvara (martie sau aprilie) sau toamna (septembrie sau octombrie) poate fi ideală.
În câmp deschis, cel mai bine este să se aplice ASD la sfârșitul primăverii, vara sau la începutul toamnei.
Combinarea ASD cu alte strategii de gestionare a bolilor transmise prin sol
ASD este eficient în reducerea populațiilor de agenți patogeni din sol, dar este posibil să nu elimine complet toți agenții patogeni.
Este o bună practică să se combine ASD cu alte metode de combatere a bolilor transmise prin sol, cum ar fi utilizarea soiurilor rezistente, rotația culturilor, igiena și alte practici agricole.
Sursă:
- Non-toxic weed control to boost crop production. La Trobe University.
- Anaerobic Soil Disinfestation for Management of Soilborne Diseases in Midwestern Vegetable Production. Ohioline, Ohio State University Extension.