17.8 C
București
marți, 20 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinisterul Energiei lansează apel pentru delimitarea perimetrelor eoliene offshore în Marea Neagră

Ministerul Energiei lansează apel pentru delimitarea perimetrelor eoliene offshore în Marea Neagră

Ministerul Energiei anunţă lansarea unui apel public pentru transmiterea expresiilor de interes privind realizarea studiului de identificare şi delimitare a perimetrelor din Marea Neagră care pot fi concesionate pentru dezvoltarea de parcuri eoliene offshore.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, studiul are ca obiectiv final susţinerea dezvoltării unei capacităţi instalate de energie eoliană offshore de minimum 3 GW până în 2035, în linie cu ţintele asumate de România la nivel european.

„Marea Neagră este o resursă energetică strategică pentru ţara noastră, pe care prea puţin am valorificat-o până acum, dar care poate deveni un pilon esenţial al securităţii energetice naţionale şi regionale.

În mandatul meu am prioritizat investiţiile în Marea Neagră, cu scopul de a diversifica şi consolida mixul energetic, pentru ca România să devină liderul energetic de care regiunea noastră are nevoie.

Prin producţia de gaze din perimetrul Neptun Deep şi prin producţia de energie electrică din perimetrele eoliene offshore, cu un potenţial teoretic total de 76GW conform studiului Băncii Mondiale, sistemul energetic românesc devine mai sigur şi contribuie la creşterea competitivităţii şi rezilienţei economiei naţionale.

Acest apel lansat de Ministerul Energiei este parte din construcţia unei noi arhitecturi energetice pentru ţara noastră”, a declarat, în comunicatul citat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

‹ adv ›

Acesta a adăugat că studiul va sta la baza deciziilor strategice de concesionare a perimetrelor offshore şi va oferi investitorilor o viziune clară, fundamentată ştiinţific şi în acord cu cele mai bune practici internaţionale.

Studiul va analiza potenţialul eolian din Marea Neagră, caracteristicile geotehnice ale mediului marin, impactul de mediu şi biodiversitatea, posibilităţile de racordare la Sistemul Energetic Naţional, dar şi compatibilitatea cu alte utilizări ale spaţiului maritim – precum navigaţia, pescuitul, extracţiile sau zonele militare, precizează Ministerul Energiei.

În plus, vor fi evaluate şi aspectele logistice, de securitate şi transport, pentru a propune o prioritizare coerentă a perimetrelor ce pot susţine dezvoltarea de proiecte strategice.

În acest demers, Ministerul Energiei beneficiază de sprijinul unor parteneri internaţionali, precum Banca Mondială, precum şi de cel al Comisiei Europene, prin instrumentul TSI oferit de Secretariatul General Reform.

‹ adv ›

Persoanele interesate pot formula şi transmite în legătură cu acest apel public până la data de 10 iunie 2025.

Vezi aici despre Peste 160 de alerte pentru aproximativ 27 de tone de produse alimentare de origine animală, în primele 4 luni.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Peste 160 de alerte pentru aproximativ 27 de tone de produse alimentare de origine animală, în primele 4 luni

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău...
‹ adv ›

Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia

Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din oraşul brazilian Montenegro şi de păsări vii de crescătorii din...

Viticultorii francezi plantează aloe vera în locul viței de vie pentru a se adapta la secetă

În contextul schimbărilor climatice, Laurent Maynadier, viticultor din Aude, un departament din sudul Franței, a decis să își diversifice...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole