Guvernul ucrainean, împreună cu Comisia Europeană, lucrează pentru a evita revenirea la regimul comercial care a fost în vigoare până în 2022.
Dacă nu va fi adoptată o nouă decizie a UE până la 5 iunie, prevederile Acordului de Asociere vor fi reinstituite automat – iar acest lucru, potrivit experților, amenință cu o reducere semnificativă a exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.
Pierderile pentru economia Ucrainei, în acest caz, sunt estimate la 1,5 miliarde de dolari, adică aproape 4% din totalul exporturilor, conform unui studiu realizat de Veronika Movchan (Institutul pentru Cercetări Economice) și Riccardo Giucci (Berlin Economics).
Cu toate acestea, Comisia Europeană susține ferm menținerea și îmbunătățirea regimului comercial.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în cadrul negocierilor din 9 aprilie cu premierul ucrainean Denys Shmyhal, că noii parametri ai comerțului dintre Ucraina și UE vor fi mai avantajoși decât cei aflați în vigoare până în 2022.
Potrivit declarațiilor, acest lucru urmează să fie realizat prin revizuirea actualului regim de liber schimb – în conformitate cu articolul 29 din Acordul de Asociere.
Partea ucraineană subliniază că formatul viitorului acord nu este esențial. Ceea ce contează este menținerea și extinderea accesului mărfurilor ucrainene pe piața europeană.
„Nu contează pentru noi sub ce formă va fi redactat viitorul regim comercial dintre Ucraina și UE. Fie că vorbim despre preferințe autonome, cum a fost până acum, fie despre un regim de liber schimb extins în baza articolului 29 – pentru noi, rezultatul este cel esențial, nu forma în care este ambalat”.
Reamintim că, la 13 mai 2024, Consiliul UE a aprobat, după un proces lung și intens de negocieri, prelungirea regimului comercial preferențial cu Ucraina pentru încă un an – până la 5 iunie 2025.