Deși atât fermierii care cultivă cereale cât și legumicultorii și horticultorii sunt de acord că sunt necesare studii de impact asupra folosirii (sau nefolosirii) sistemelor antigrindină în România, părerile sunt contrare în ceea ce privește soluția de moment, notează economica.net.
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), care reprezintă interesele producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, vor oprirea completă a sistemului, în toate punctele de tragere din țară.
Forumul APPR, care reprezintă interesul fermierilor din cultura mare, solicită oprirea completă a sistemului antigrindină, în toate punctele de tragere din țară și reiterează necesitatea realizării unui studiu știintific de impact, transparent și independent, privind influența acestuia asupra precipitațiilor dar și omologarea fiecărui punct de lansare în parte, în conformitate cu standardele tehnice și de mediu în vigoare, potrivit unui comunicat al Asociației.
„Forumul APPR a întreprins numeroase demersuri în ultimii ani pentru a atrage atenția asupra efectelor funcționării sistemelui antigrindină, în condițiile în care punctele de tragere nu sunt omologate și nu există studiu științific de impact, în special asupra regimului de precipitații.
Nu există, până în prezent, un studiu independent și transparent care să confirme că folosirea acestor sisteme nu afectează cantitatea de ploaie, deși sistemul funcționează de peste 20 de ani.
Fermierii sunt direct expuși schimbărilor climatice și observă în teren efectele acestora asupra producției. În paralel cu intensificarea acestor fenomene, au fost formulate constant plângeri din partea fermierilor în zonele unde funcționează sistemele antigrindină, aceștia depunând anual sesizări legate de impactul acestora”, se arată într-un comunicat al asociației.
Potrivit sursei citate, aceste sisteme nu sunt utilizate în alte state europene în forma și modul de operare adoptate în România.
„Lipsa unor cercetări riguroase face ca vocile lor sa fie active în conditii de secetă extremă în zonele în care s-au facut trageri. Din păcate, acestea nu au fost luate în considerare în mod corespunzător, iar interesul unor companii private care activeaza în domeniu (și care au contracte exclusive cu statul) a fost mai presus de interesul agriculorilor!”, mai spun fermierii care susțin întărirea cercetarilor și a implementării unor sisteme care să stimuleze producerea de precipitații în România.
Acum, sistemele antigrindină nu funcționează
Amintim că, din septembrie 2024, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor nu mai funcționează din cauza lipsei alocării fondurilor necesare activității.
Astfel, potrivit unei comunicări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază.
Totuși, din informațiile Economica, sistemul a mai fost folosit, în unele locuri, anul trecut. Anul acesta sistemul a fost însă oprit complet, în condițiile în care, în anumite zone, a căzut grindina.
Oprirea sistemului a fost cauza și urmare a reacțiilor din partea unor fermieri din Prahova, Vrancea, Iași și Vaslui, existând și un ordin Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 300/26.07.2024 privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină.
Ordinul a fost atacat în instanță, dar Curtea de Apel București a respins recent, ca neîntemeiată, cererea de suspendare a respectivului Ordin.
„Această hotărâre confirmă caracterul justificat al măsurii adoptate de Ministerul Agriculturii, într-un context sensibil pentru sectorul agricol”, mai transmite APPR.
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) este o structură profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012.
Forumul APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM) și din structura europeană activă în reprezentarea intereselor legitime a filierelor agricole europene- FarmEurope.
Amintim că, săptămâna trecută, Clubul Fermierilor Români, o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România, spunea că majoritatea antreprenorilor din sectorul agricol care dețin ferme vegetale, precum și toți antreprenorii din sectorul horticol care au investit (cu sprijinul fondurilor europene) miliarde de euro în diverse tehnologii sunt extrem de îngrijorați față de posibilul scenariu privind închiderea, chiar și temporară, a punctelor de lansare care le asigură protecția antigrindină.
Totodată, Clubul atrăgea atenția asupra faptului că neutilizarea sistemelor antigrindină pune în pericol respectarea contractelor pe care cei din sectorul legumicol, pomicol și vitivinicol le-au semnat cu marile lanțuri de magazine și HoReCa.
Vezi aici despre Porumbul american cucerește Spania: efecte asupra exporturilor românești.