Cotațiile pe termen scurt pentru rapiță și canola continuă să crească, pe fondul unui volum redus de vânzări pe piața fizică, în timp ce recolta nouă se tranzacționează la prețuri semnificativ mai mici din cauza așteptărilor privind efectele negative ale războiului tarifar din SUA.
Contractele futures pentru canola cu livrare în luna mai și-au revenit după scăderile din prima jumătate a lunii martie și au crescut cu 15,8%, ajungând la 660 CAD/t (sau 476 USD/t) pe parcursul lunii.
Creșterea a fost determinată de amânarea aplicării tarifelor de către administrația Trump și de scumpirea accentuată a uleiului de soia în SUA.
Contractele futures din noiembrie pentru canola se tranzacționează la un nivel ridicat, de 648 CAD/t, pe fondul incertitudinii privind suprafețele cultivate în Canada, pe care fermierii ar putea să le reducă din cauza războiului comercial dintre SUA și China.
Pe fondul aprecierii monedei euro și a dolarului canadian față de dolarul american cu 3-5% în ultimele săptămâni, contractele futures pentru canola cu livrare în mai sunt cu 129 USD/t mai mici decât cele pentru rapiță tranzacționate la bursa din Paris.
Din cauza ofertei scăzute de la fermierii locali și a unei încetiniri a importurilor, contractele futures pentru rapiță cu livrare în mai la bursa din Paris au crescut cu 13,9% într-o lună, ajungând la 533,25 EUR/t (sau 605 USD/t), revenind la nivelul de la începutul lunii martie, înainte de impunerea tarifelor și prăbușirea ulterioară a cotațiilor cu 14%.
În schimb, contractele futures din august pentru recolta nouă au crescut doar cu 2,6% într-o lună, până la 469 EUR/t, fiind cu 64 EUR/t mai ieftine decât recolta veche – pe fondul prognozelor privind creșterea producției în UE, dar și al scăderii prețurilor și cererii pentru uleiuri și biodiesel.
Potrivit estimărilor Oficiului BAFA, consumul de biodiesel și ulei vegetal hidrotratat (HVO) în Germania a scăzut în 2024 cu 20,6% față de anul precedent, ajungând la 2,1 milioane de tone.
Creșterea prognozată a randamentelor la rapiță și canola în noul sezon în UE și Australia ar putea compensa o eventuală scădere a producției în Ucraina și Regatul Unit.
Totuși, atenția principală se concentrează acum pe prognozele pentru producția de canola din Canada.
În anul de piață 2025/26, Australia ar putea crește producția de canola cu 3,5%, ajungând la 6,15 milioane de tone, datorită unei ușoare extinderi a suprafețelor semănate și a îmbunătățirii randamentelor.
Potrivit prognozelor Serviciului pentru Agricultură Externă (FAS) din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA, Regatul Unit va reduce producția de rapiță la 720 mii tone în anul de piață 2025/26 (față de 824 mii tone în 2024/25 și 1,2 milioane tone în 2023/24).
Cauza este scăderea accentuate a suprafețelor semănate la 240 mii hectare (față de 391 mii ha în 2023/24 și 293 mii ha în 2024/25).
În contextul războiului tarifar al SUA cu majoritatea țărilor din lume și al modificărilor aproape zilnice ale tarifelor, prețurile canola de pe Intercontinental Exchange au rămas relativ stabile în perioada 3–9 aprilie.
După ce China a impus o taxă vamală de 100% pe șrotul și uleiul de rapiță canadian, iar SUA a anunțat un tarif de 25% pentru mărfurile provenite din Canada, este dificil de estimat cum vor reacționa fermierii canadieni și în ce măsură vor reduce suprafețele cultivate cu canola – mai ales că condițiile meteorologice, cu rezerve ridicate de umiditate, sunt favorabile pentru semănat, se arată într-o analiză GrainTrade.
Vezi și Bursa agricolă sub influența SUA: dolarul slab dă ton pieței.