Comisia Europeană (CE) salută acordul politic provizoriu la care au ajuns joi Parlamentul European şi Consiliul cu privire la propunerea Comisiei legată de directiva privind monitorizarea şi rezilienţa solului, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Legea privind monitorizarea solului va plasa UE pe calea către soluri sănătoase, în beneficiul cetăţenilor, al fermierilor, al gestionarilor de terenuri şi al mediului, precizează CE.
„Acesta este un pas important pentru a aborda provocările presante privind sănătatea solului care afectează fiecare ţară europeană, rezilienţa lanţului nostru alimentar şi economia în general. Noua lege va contribui, de asemenea, la sporirea rezilienţei solurilor la dezastre naturale, valuri de căldură şi fenomene meteorologice extreme, precum şi la alte provocări critice de mediu, cum ar fi eroziunea, contaminarea şi pierderea biodiversităţii”, apreciază Executivul comunitar.
Obiectivul principal al noii directive este de a introduce un cadru de monitorizare a sănătăţii solului în întreaga UE, care să fie pragmatic şi flexibil şi să se bazeze pe sistemele naţionale de monitorizare a solului.
Având în vedere complexitatea solului, directiva lasă o mare flexibilitate statelor membre pentru a-şi adapta abordarea la condiţiile locale ale solului.
În conformitate cu agenda de simplificare, abordarea etapizată şi pragmatică a directivei va menţine sarcina pentru statele membre la un nivel scăzut.
De asemenea, acordul a prelungit majoritatea termenelor pentru punerea în aplicare treptată a directivei propuse de Comisie. În plus, statele membre care au nevoie de ajutor vor putea obţine asistenţă din partea Comisiei pentru a efectua eşantionarea, testarea şi arhivarea solului.
De asemenea, directiva nu va impune proprietarilor de terenuri şi administratorilor de terenuri, inclusiv fermierilor, obligaţii privind monitorizarea sau îmbunătăţirea sănătăţii şi rezilienţei solului, subliniază sursa citată.
Acordul prevede următoarele măsuri-cheie care trebuie luate de statele membre: stabilirea unui cadru cuprinzător şi armonizat, dar flexibil, de monitorizare a sănătăţii solului, cu criterii pentru un sol sănătos, oferirea de sprijin gestionarilor de sol pentru a îmbunătăţi sănătatea şi rezilienţa solului şi atenuarea impactului ocupării terenurilor, cum ar fi clădirile şi infrastructurile, asupra capacităţii solului de a furniza alte servicii ecosistemice, fără a împiedica autorizarea unor astfel de activităţi.
De asemenea, sunt identificate siturile potenţial contaminate şi gestionarea acestora pentru a elimina riscurile pentru sănătatea umană şi pentru mediu, respectând în acelaşi timp principiul „poluatorul plăteşte”.
Vezi aici și despre Reuters: Ungaria investighează cazurile de febră aftoasă.