Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de 4,4 milioane de lei, în urma controalelor efectuate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în perioada 24 martie – 7 aprilie 2025.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în intervalul de referinţă au avut loc, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în 5.025 de obiective din sectorul alimentar.
Astfel, au fost verificate unităţi de comercializare a peştelui, abatoare, carmangerii, restaurante, fast-food-uri, cantine, brutării şi patiserii, unităţi de catering, depozite alimentare, centre de prelucrare a laptelui, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi mobile de vânzare, precum şi în trafic.
Ca urmare a rezultatelor acestor controale tematice şi a deficienţelor constatate de către inspectorii autorităţii au fost aplicate 621 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 4.402.422 de lei, au fost emise 29 de ordonanţe de suspendare a activităţii, 11 ordonanţe de interzicere a desfăşurării activităţii unor unităţi şi s-au dat 303 avertismente.
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială pentru 13.720,63 de kg de carne (de pasăre, porc, vită), peşte, produse din carne şi lactate, precum şi 693.822 de bucăţi de ouă.
Pe lista neconformităţilor constatate şi sancţionate sunt menţionate:
- etichetarea necorespunzătoare a produselor;
- lipsa actualizării programului de autocontrol;
- nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de depozitare şi prelucrare a alimentelor; utilizarea ambalajelor, ustensilelor şi recipientelor în stare insalubră;
- lipsa documentelor de trasabilitate;
- nerealizarea acţiunilor obligatorii de Dezinsecţie, Deratizare şi Dezinfectare (DDD);
- comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depăşit.
ANSVSA recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare destinate consumului doar din unităţi sau spaţii care funcţionează sub control sanitar veterinar.