BSOG Energy, o companie de energie deţinută de Black Sea Oil & Gas specializată în dezvoltarea proiectelor de producere a biometanului în România, şi Unigrains Trading, o companie care administrează circa 3.300 de hectare de teren agricol cerealier în judeţul Constanţa au semnat un acord de cooperare pentru o unitate de producţie combinată de biometan şi îngrăşăminte organice.
Proiectul va produce 57 MW de biometan şi peste 250.000 de tone de îngrăşăminte organice pe an.
Potrivit acordului de cooperare, Unigrains va furniza materia primă de deşeuri neprelucrate pentru unitatea de producţie şi va deţine şi gestiona drepturile asupra îngrăşămintelor rezultate pe pieţele angro şi en-detail.
BSOG Energy va fi responsabilă pentru construirea, deţinerea şi operarea proiectului şi va gestiona producţia de biometan.
Investiţia totală este estimată să depăşească 65 de milioane de euro, în timp ce execuţia proiectului va dura aproximativ 2 ani.
„Acest proiect incitant reprezintă cel de-l doilea proiect de producţie de biometan a BSOG Energy în România. Cooperarea cu Unigrains va aduce BSOG Energy încă 57 MW de producţie de biometan.
Având în vedere eliminarea deşeurilor organice din mediu şi, în acelaşi timp, producerea de gaze verzi ca înlocuitor al gazelor naturale şi a îngrăşămintelelor organice ca înlocuitor al îngrăşămintelor chimice, credem în potenţialul acestui proiect de a contribui semnificativ la sustenabilitatea energetică a României.
Realizarea acestui proiect necesită un cadru de reglementare care să-l susţină şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu autorităţile relevante către obiectivul comun de realizare a unor dezvoltări la scară largă a biometanului în ţară.
Acţionarii Black Sea Oil & Gas, firma globală de investiţii Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, susţin pe deplin acest nou parteneriat”, a declarat Mark Beacom, managing director, BSOG Energy, citat în comunicat.
Theodor Ichim, administrator Unigrains Trading şi preşedinte al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) a subliniat că încă din anul 2018, recunoscând constrângerile reglementărilor europene şi ale provocărilor climatice, compania a adoptat un sistem de agricultură hibrid-chimic şi organic pentru fertilizare şi tratamente în ferma proprie, cu care a obţinut rezultate extraordinare.
„Ne-am transformat solurile în organisme vii, permiţând producţiei agricole să funcţioneze în simbioză cu natura. Propunerea BSOG Energy marchează vârful strategiei noastre agricole. În parteneriat cu BSOG Energy, aşteptăm cu interes să oferim o alternativă durabilă, integrând produsele noastre cu tehnologia tradiţională, pentru a produce îngrăşăminte organice de înaltă calitate şi, în cele din urmă, alimente curate.
Unigrains se angajează, de asemenea, să crească nivelul de conştientizare în rândul fermierilor români despre această iniţiativă inovatoare prin intermediul asociaţiei profesionale FAPPR. Experţi din România şi din străinătate dezvoltă formule organice avansate derivate din digestia deşeurilor organice, asigurându-se că acestea conţin nutrienţi esenţiali pentru dezvoltarea plantelor.
În plus, ne propunem să îmbunătăţim produsele noastre cu culturi organice. Parteneriatul cu BSOG Energy, pionierul biometanului in Romania, reprezintă o bază solidă pentru reuşita proiectului nostru comun. Consider acest proiect o adevărată salubrizare a agriculturii României, în sensul eliminării eficiente a deşeurilor agricole, acţionând totodată ca o forţă motrice pentru creşterea economiei circulare”, a spus Theodor Ichim
BSOG Energy este o companie românească de energie care vizează dezvoltarea de proiecte de energie verde, având ca obiectiv iniţial dezvoltarea de capacităţi pentru producţia de biometan la nivel naţional.
BSOG Energy este deţinută în proporţie de 100% de Black Sea Oil & Gas SA, dezvoltatorul şi titularul majoritar al Proiectului Dezvoltare Gaze Naurale Midia (MGD), primul proiect nou de infrastructură şi producţie de gaze offshore din zona românească a Mării Negre realizat în ultimii 30 de ani, acoperind 12% din necesarul de gaze al României.
Înfiinţată în anul 2003 în judeţul Constanţa, Unigrains administrează circa 3.300 de hectare cereale şi este unul dintre principalii producători de seminţe din partea de sud a României cu peste 3.000 de tone de seminţe de cereale produse anual.
În plus, compania administrează 500 de hectare de seminţe certificate organic de grâu, năut şi orz. Din 2012, tehnica sa de operare implică agricultura de precizie cu hărţi de recoltare, strategii de fertilizare şi cartografiere anuală a parcelelor, iar din 2023, Unigrains a trecut la agricultura regenerativă (No-Till, Carbon Capture).
În ceea ce priveşte comerţul, Unigrains importă şi distribuie direct îngrăşăminte chimice şi organice, operează propria flotă de transport, gestionează logistica pentru transportul de mărfuri în vrac, lichide şi maşini.