3.7 C
București
duminică, 6 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrăbușirea bursei americane, cea mai mare de la coronavirus

Prăbușirea bursei americane, cea mai mare de la coronavirus

Impunerea de către administrația Trump a unor tarife vamale mai ridicate decât se aștepta piața a dus la prăbușirea bursei din Statele Unite, cu potențialul de a declanșa o criză financiară în SUA și la nivel global.

Pe 3 aprilie, indicii bursieri americani au înregistrat scăderi accentuate pe 3 aprilie: Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 3,98%, S&P 500 cu 4,84%, iar Nasdaq Composite cu 5,97%.

‹ adv ›

Cele trei mari burse au avut cea mai proastă zi de la începutul anului 2020, potrivit Grain Trade.

Indicii au revenit la nivelurile de la sfârșitul lunii august, ștergând complet câștigurile obținute după victoria lui Trump la alegeri (un val greu de explicat, având în vedere că Trump face exact ceea ce a promis în discursurile sale despre izolaționismul american și taxele vamale…).

Pe fondul scăderilor de pe bursă, dolarul s-a depreciat cu 4%, iar randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a atins cel mai scăzut nivel din octombrie, întrucât investitorii s-au retras din acțiuni și s-au orientat către obligațiuni, considerate mai sigure.

Piețele bursiere internaționale au înregistrat, de asemenea, scăderi importante joi. Indicele Euro Stoxx 50 a coborât cu 3,59%, atingând un minim al ultimelor 2,5 luni, indicele Shanghai Composite din China a scăzut cu 0,24%, iar Nikkei 225 din Japonia a pierdut 2,77%, ajungând la un minim al ultimelor 8 luni.

‹ adv ›

Euro s-a apreciat cu 2,2% față de dolar, iar yenul japonez cu 1,9%. Investitorii se tem de consecințele economice negative pe fondul noilor tarife care apasă asupra economiei, în timp ce dolarul își pierde poziția de monedă principală și de rezervă pentru comerțul internațional.

După creșterea tarifelor vamale cu 20–34%, taxele totale aplicate produselor chinezești în SUA vor ajunge la 67%, pentru produsele japoneze la 46%, iar pentru cele din UE la 39%.

Pe lângă declinul economic din SUA, este de așteptat și o scădere accentuată a producției, precum și o intensificare a crizei lente din China, prezentă încă din perioada Covid, chiar dacă guvernul chinez a reușit să tempereze situația cu ajutorul măsurilor de stimulare.

Ideea de a introduce taxe vamale și de a reduce deficitul comercial al SUA, care depășește 1 trilion de dolari, este corectă în esență, însă efectele vor fi pozitive doar pe termen lung, când producția se va reloca în SUA.

În prezent, este nevoie de o gestionare atentă a situației, pentru a evita declanșarea unei crize globale.

Piața urmărește cu atenție reacțiile altor țări față de „războiul tarifar” declanșat de președintele Trump și față de posibila impunere de taxe pe produsele americane în replică, măsuri care vor afecta și mai mult exporturile din SUA și vor adânci criza internă.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România are printre cele mai mici preţuri la ouă, la poarta fermei, din UE

România are printre cele mai mici preţuri la ouă...
‹ adv ›

Ucraina: Exportul de cereale prin portul Constanța a scăzut la 226 de mii de tone

Ucraina a exportat 226.000 de tone de cereale prin portul românesc de la Marea Neagră, Constanța, în primele două...

100.000 de euro pentru un nou târg al meșteșugarilor în Breb

Primul proiect din ţară pentru conservarea şi reabilitarea cu fonduri europene a unui număr de 12 gospodării din lemn...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole