10.7 C
București
miercuri, 2 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBarbu: Încă două focare de febră aftoasă în Ungaria; se discută despre...

Barbu: Încă două focare de febră aftoasă în Ungaria; se discută despre vaccinarea preventivă în UE

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin – Ionuț Barbu, a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, că în Ungaria au mai fost depistate încă două focare de febră aftoasă și că a primit promisiuni de la nivelul Comisiei Europene că, în cazul în care vor mai fi identificate focare ale acestei boli, se va lua o decizie de vaccinare preventivă în Uniunea Europeană.

„Marți seara am avut o întrevedere cu comisarul pe parte de boli la nivelul Uniunii Europene, am avut o videoconferință la Ministerul Agriculturii unde am discutat trei probleme importante: febra aftoasă, pesta micilor rumegătoare și, bineînțeles, partea de neonicotinoide în România. Și comisarul a fost foarte deschis la această discuție, pentru că așa este, febra aftoasă, se pare, că se extinde și azi am primit un telefon că în Ungaria au mai fost depistate încă două focare.

Discuția pe care eu am avut-o cu comisarul european și propunerea mea către Comisia Europeană și, bineînțeles, va avea sprijinul României și în Consiliul de miniștri, dar și la nivelul Comisiei Europene.

Vorbim în Parlamentul European pentru că am discutat cu toți colegii europarlamentari, nu a contat din ce formațiune politică fac parte. Și comisarul european mi-a promis că în cazul în care vor mai fi identificate focare de febră aftoasă se va lua o decizie la nivelul Uniunii Europene de a vaccina preventiv”, a declarat ministrul Agriculturii, în timpul unei întâlniri cu fermierii.

Ministrul Barbu a spus că i-a explicat comisarului european că extinderea acestei boli pe teritoriul unui stat are o gravitate foarte mare din mai multe aspecte:

„Odată, se distrug fermele din România, doi, se distruge genetica din România și, trei, se distruge industria alimentară din România”.

„Pentru că nu vă ascund faptul, prin cele două măsuri, INVESTALIM și DR 22, în perioada următoare, în România, sunt peste 300 de milioane de euro care vor fi investiți în procesare pe lapte și produse lactate.

Eu sunt convins și voi mai avea o discuție și mâine cu comisarul, să solicităm la nivelul întregii Uniunii Europene să se dea o decizie astfel încât să începem vaccinarea. Mâine voi avea o întâlnire și cu ANSVSA-ul și vom solicita și o întrevedere cu domnul prim-ministru, astfel încât să începem să luăm o decizie privind importuri din aceste țări de produse agroalimentare, dar și de lapte, pentru că o parte vine și din Ungaria.

‹ adv ›

Trei, să instituim la nivelul granițelor, 24 din 24, ANSVSA și Poliția Română, astfel încât verificările și tot ceea ce intră pe teritoriul României să fie protejat cu dezinsecție cu tot ceea ce trebuie.

„Este un lucru important, cred că acestea sunt măsurile necesare, dar măsura necesară – și este în mâna comisarului și îl voi susține în Consiliul de Miniștri și la nivelul Comisiei Europene – este să dea partea de vaccinare preventivă la nivelul Uniunii Europene. Eu cred că lucrul acesta se va întâmpla în perioada următoare”, a precizat ministrul Agriculturii.

Fermierii prezenți la discuția de la Târgu Mureș s-au arătat indignați de faptul că ar fi ‘complet descoperiți în fața bolii’, întrucât nu s-ar luat nicio măsură pentru dezinfectarea mașinilor care traversează focarele, la intrarea în țară și că poate România ar trebui să înceapă vaccinarea preventivă cât mai curând.

Vezi aici și despre Scăderea drastică a exportului de grâu din Rusia. Analiști: Țara riscă să-și piardă statutul.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Lucrări și tratamente la vița-de-vie în această perioadă

Marea majoritate a viticultorilor au încheiat deja tăiatul în uscat și acum se pregătesc sau deja realizează următoarele lucrări...

România: Fermierii pregătiți pentru semănat, traderii în așteptare

Vremea de primăvară din 2025 este mult mai favorabilă comparativ cu anul trecut. Cantitățile de precipitații sunt semnificativ mai...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole