10.2 C
București
sâmbătă, 29 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePătrunjel cu pesticide, retras de la comercializare din patru magazine din județul...

Pătrunjel cu pesticide, retras de la comercializare din patru magazine din județul Vaslui

Un număr de 60 de bucăți de legături de pătrunjel au fost retrase de la comercializare din patru magazine din Vaslui, Bârlad și Huși, după ce s-a stabilit că produsele proveneau dintr-un lot infestat cu un pesticid periculos.

„Urmare a analizării de către un laborator din Germania a unei probe prelevate în cadrul programului de autocontrol de către un mare retailer din România, din produsul pătrunjel rădăcină legătură origine Italia, care a fost furnizat de către un operator din Ungaria, pentru care s-a determinat prezența pesticidului neautorizat chlorpyrifos-methyl și nu este apt consumului uman în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale, având în vedere riscul pentru sănătatea umană, am luat decizia de retragere de la consumator și dirijare la neutralizare în cursul zilei de vineri, 28 martie, după efectuarea controalelor în cadrul cărora am descoperit  problema.

La nivelul județului Vaslui, au fost retrase de la comercializare un număr de 60 de  bucăți/legături, care au ajuns în patru magazine din Bârlad, Huși și Vaslui”, a declarat, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Mihai Ponea.

În cursul zilei de joi, autoritățile au primit prin Sistemul Rapid de Alerte iRASFF o informare care preciza că la nivel european s-a inițiat retragerea produsului pătrunjel rădăcină legătură lot origine Italia, furnizor din Ungaria, pentru care s-a determinat prezența pesticidului neautorizat chlorpyrifos-methyl 0,022 mg/kg – ppm față de limita maximă admisibilă 0,010 mg/kg – ppm.

‹ adv ›

Clorpyrifos-methyl este un insecticid utilizat pentru combaterea insectelor dăunătoare pe o serie de culturi. Substanța este, de asemenea, utilizată pentru tratarea cerealelor depozitate și a depozitelor goale.

„În cazul consumului de produse ce conțin urme peste limita admisă a acestui pesticid, există risc crescut de anumite boli și afecțiuni, inclusiv cancer, tulburări hormonale, probleme reproductive și afecțiuni neurologice.

În urma consumului produselor vegetale care conțin această substanță peste limita admisibilă, pot apărea tulburări digestive, dureri abdominale, greață, vărsături. Tulburări mai severe pot apărea în cazul consumului acestor produse vegetale de către copii.

Din cauza efectelor adverse ale utilizării pesticidelor în agricultură, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca înainte ca pesticidele să fie autorizate pentru utilizare, acestea să fie testate pentru toate efectele posibile asupra sănătății oamenilor, iar rezultatele să fie analizate de experți în vederea evaluării oricărui risc pentru om”, a precizat șeful DSVSA Vaslui.

Vezi aici despre UE intenţionează să reducă importurile de produse agricole ucrainene începând din iunie.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ungaria sacrifică circa 3.000 de bovine, după detectarea unui nou focar de febră aftoasă

Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră...
‹ adv ›

India va menţine cota de export la zahăr graţie stocurilor suficiente

Autorităţile din India intenţionează să menţină cota de un milion de tone la exporturile de zahăr în actualul sezon,...

Exporturile de cereale ale UE sunt în scădere puternică, dar România este cel mai mare exportator

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25 şi până la data de 23 martie...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole