19.8 C
București
luni, 24 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a prelungit până la 30 aprilie termenul depunerii cererilor de finanţare...

AFIR a prelungit până la 30 aprilie termenul depunerii cererilor de finanţare pe schema de energie

Termenul limită de depunere a cererilor de finanţare pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare este 30 aprilie, a anunţat, vineri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Aceasta este ultima prelungire a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanţare prin Schema de ajutor, precizează instituţia.

‹ adv ›

Modificările privind calendarul celei de-a doua sesiuni şi condiţiile de accesare a finanţării prin Schema de Energie au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 112/ 20.03.2025.

Versiunea actualizată a Ghidului solicitantului pentru Schema de Energie este disponibilă pe pagina Agenţiei, afir.ro.

Sesiunea actuală de primire a cererilor de finanţare prin Schema de Energie s-a lansat în data de 24 decembrie 2024.

Fondurile disponibile pentru finanţarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, împărţite în funcţie de capacităţile instalate şi de sursa de producere a energiei regenerabile.

AFIR reaminteşte că pentru sesiunea aferentă anilor 2024-2025, valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei ajunge până la 100% din costurile eligibile.

Fondurile nerambursabile pe care le poate obţine un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/ MW indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mici de 1 MW, inclusiv.

Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau al industriei alimentare, legal constituite şi înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), precum şi Organizaţii/ federaţii de organizaţii din domeniul îmbunătăţirilor funciare (OUAI/ FOUAI).

Prin intermediul acestei scheme de sprijin, vor primi finanţare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităţilor noi (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW) de producere energie electrică pentru autoconsum, cu sau fără stocare, din surse solare, precum şi din surse eoliene.

Finanţarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. 

Citește aici despre UE își conturează strategia pentru cultivarea sorgului.

  • Citește despre ->
  • AFIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR va finanța investițiile în tehnologii și echipamente forestiere prin PS 2027

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe afir.ro, versiunea...
‹ adv ›

AFIR a virat 158 de mil. de euro fermierilor și beneficiarilor din agricultură

Aproape 158 de milioane de euro au intrat în conturile fermierilor şi beneficiarilor investiţiilor, în intervalul 1 februarie -...

AFIR: Condițiile obținerii fondurilor nerambursabile pentru investiții în sectorul de legume și cartofi

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Ghidul solicitantului pentru investiții în sectorul legume și/sau cartofi, prin intervenția...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole