Agrifood Innovation Summit 2021 a adus împreună antreprenori, cercetători, profesori şi reprezentanţi ai sistemului public care susţin inovaţia în domeniul agroalimentar pentru a găsi tendinţele care definesc viitorul industriei. În cadrul conferinţei a fost lansat şi un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest şi Activize.Tech în parteneriat cu EIT Food, Patria Bank, BASF şi CBNagro.tech, care include prima mapare a 50 de startupuri tech româneşti implicate în inovaţia industriei, o analiză a evoluţiei rundelor de finanţare din domeniu din ultimii trei ani şi cele mai importante tendinţe tech care conturează viitorul agriculturii moderne. Printre ele – IoT, precision farming sau biotehnologia, scrie Bursa.ro.
În contextul unei nevoi crescute pentru creşterea capacităţii agricole prin practici sustenabile, folosirea tehnologiei în această industrie este un subiect important pe agenda guvernelor europene şi în organismele dedicate ale Uniunii Europene. În egală măsură, aceasta este şi o oportunitate pentru antreprenorii care lucrează deja la astfel de soluţii şi care pot primi sprijin instituţional sau finanţare.
Astfel, Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report, prima mapare locală a startupurilor tech din agricultură lansată la Agrifood Innovation Summit, este un instrument care vine să sprijine aceste iniţiative şi să ajute dezvoltarea unor proiecte noi, pentru că sectorul de startupuri tech din agrifood este într-un stadiu foarte incipient. Acest lucru se reflectă în numărul de startupuri care există, valoarea rundelor de finanţare atrase de acestea şi numărul de programe şi comunităţi locale dedicate acestor verticale de business.
Ce cuprinde Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report
Maparea oferă o privire de ansamblu asupra sectorului de agrifood din Europa. Mai exact, raportul integral cuprinde: evoluţia rundelor de finanţare în Europa şi în România, dar şi iniţiativele Uniunii Europene de susţinere a practicilor agricole sustenabile prin consorţii ca EIT Food şi principalele trenduri tech din domeniu (folosirea IoT în agricultură, farming as a service, aplicaţiile de food tracking, folosirea utilajelor şi roboţilor autonomi, Autonomous Agricultural Machinery and Robots, biotehnologia, cumpărăturile de mâncare online şi producerea alimentelor în spaţii închise). La acestea se adaugă şi lista tendinţelor care sunt prezente în România, alături de principalele startupuri tech româneşti, clusterizate pe domenii de activitate: apicultură, managementul fermelor şi automatizarea lor, marketplace-uri şi platforme de informare, sănătate şi nutriţie, livrare de mâncare şi management de rezervări în restaurante. Raportul complet poate fi descărcat pe site-ul Impact Hub Bucharest.
Valoarea investiţiilor la nivel european şi la nivel local
Interesul pentru industrie se reflectă şi în activitatea fondurilor de investiţii: în Europa, din 2019 şi până în martie 2021 s-au desfăşurat 654 de runde de finanţare pentru startupuri din agritech şi agrifood, care însumează aproximativ 3,3 miliarde de dolari. În România, aceleaşi domenii au primit între 2018 şi 2021 aproximativ 4 milioane de dolari (prin 12 runde de investiţii), împărţite astfel: 3 runde de tip pre-seed (~$372K), 4 runde de tip seed (~$446K), 3 runde de tip Series A (~$3M) şi 2 runde de investiţii a căror valoare este confidenţială.