14.1 C
București
miercuri, 2 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleViziunea pentru agricultură și alimentație – o direcție strategică pentru viitoarea PAC...

Viziunea pentru agricultură și alimentație – o direcție strategică pentru viitoarea PAC post-2027

Astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului AGRIFISH de la Bruxelles, Comisia Europeană a prezentat „Viziunea pentru agricultură și alimentație”, un document esențial pentru definirea liniilor strategice ale viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) post-2027.

Această viziune se axează pe patru direcții fundamentale, menite să creeze un sector agroalimentar:

‹ adv ›
  • Atractiv și previzibil, asigurând venituri care să permită fermierilor să prospere;
  • Competitiv și rezilient, capabil să facă față concurenței globale și șocurilor economice;
  • Durabil, în acord cu cerințele de mediu și climatice;
  • Echitabil și conectat, promovând condiții de muncă și de viață decente și dezvoltarea zonelor rurale și de coastă.

În intervenția susținută în cadrul reuniunii, secretarul de stat, Violeta MUȘAT, a salutat inițiativa Comisiei și a subliniat importanța unei abordări bine fundamentate în elaborarea noii PAC.

„Este esențial să stabilim din timp liniile directoare ale viitoarei PAC, astfel încât să ne putem adapta la un context social, economic și de mediu în continuă schimbare. În acest sens, solicităm realizarea unor evaluări de impact riguroase, care să țină cont de specificitățile fiecărui stat membru.”

Oficialul MADR a evidențiat necesitatea unui buget consistent, care să sprijine fermierii și dezvoltarea rurală, subliniind totodată importanța unor reguli simplificate, ușor de aplicat de către agricultori.

Un alt aspect crucial este continuarea procesului de convergență externă, pentru a reduce decalajele între fermierii din diferitele state membre.

În ceea ce privește structura viitoarei PAC, reprezentantul MADR a accentuat importanța menținerii celor doi piloni principali, considerând că echilibrul dintre dimensiunea economică, de mediu și cea socială trebuie păstrat:

„O agricultură europeană competitivă și sustenabilă nu poate exista fără o dezvoltare constantă a zonelor rurale. Pentru a sprijini fermierii și pentru a menține vitalitatea mediului rural, PAC trebuie să rămână o politică puternică, echilibrată și bine finanțată.”

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își reafirmă angajamentul de a colabora activ cu Comisia Europeană și statele membre pentru a construi o PAC adaptată provocărilor viitoare, care să răspundă realităților din teren și să asigure un viitor prosper pentru fermierii europeni.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Varza chinezească – de la răsad la recoltă

Deși varza chinezească este o cultură relativ ușor de...
‹ adv ›

Romgaz, în discuţii cu Azomureş pentru preluarea activelor combinatului chimic

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin - Ionuţ Barbu, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul unei întâlniri...

Casa Verde Fotovoltaice: AFM a aprobat peste 10.000 de dosare în cadrul programului

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat miercuri, 2 aprilie, o nouă listă cu 10.418 de dosare aprobate de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole