Săptămâna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins o solicitare din partea administrației Trump ca Ucraina să cedeze 50% din resursele sale minerale Statelor Unite, o cerere extraordinară care ar putea depăși semnificativ valoarea ajutorului oferit Kievului, relatează The Washington Post.
Oficialii ucraineni lucrează la o contraofertă, prin care Washingtonul ar primi acces extins la resursele naturale ale Ucrainei, însă, în același timp, ar fi consolidate garanțiile de securitate oferite de SUA Kievului, potrivit a șapte persoane familiare cu discuțiile.
Un înalt oficial ucrainean a glumit spunând că liderii țării ar lua în considerare aproape orice pentru a menține sprijinul SUA, inclusiv exporturi masive de ouă ucrainene, având în vedere că țara dispune de un surplus.
Oficialii ucraineni sunt conștienți de creșterea bruscă a prețului ouălor în Statele Unite.
Prețul ouălor în SUA a crescut semnificativ
Prețurile ouălor din SUA au crescut cu 15,2% în ianuarie față de luna precedentă, marcând cea mai mare creștere lunară de la iunie 2015, potrivit MarketWatch.
Conform datelor privind inflația, publicate marți de Biroul de Statistică al SUA, prețul ouălor a crescut cu 70,1% în ianuarie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Gripa aviară, extrem de contagioasă și letală, a perturbat piața ouălor, reducând oferta la nivel național. În plus, costurile mai mari pentru hrană și transport au contribuit la creșterea prețurilor. Unele companii au crescut și ele prețurile pentru a-și mări profiturile, ceea ce a determinat apeluri pentru o investigație federală privind posibila speculă de prețuri”, menționează CNN.
Restricții la vânzarea ouălor în supermarketuri
Unele lanțuri de supermarketuri au început să impună limite de achiziție pentru ouă:
- Costco Wholesale – maximum 3 baxuri (de 24 sau 48 de ouă) pe zi per client.
- Trader Joe’s – maximum 1 bax de 12 ouă per client.
- Sam’s Club (deținut de Walmart Inc.) a impus restricții similare.
Creșterea prețurilor și restricțiile de vânzare nu indică o penurie reală de ouă, susțin experții. Conform Departamentului pentru Agricultură al SUA, producția de ouă în decembrie a fost de 9,12 miliarde de bucăți, cu doar 3% mai puțin față de aceeași lună a anului trecut.
Săptămâna trecută, prețul en-gros pentru un bax de 12 ouă mari a fost de 7,34 dolari, de peste trei ori mai mare decât în anul precedent, conform acelorași date oficiale.
Retailerii vând de obicei ouăle sub prețul en-gros, deoarece acestea sunt considerate produse de atracție, menite să aducă clienți în magazine. Comercianții speră că cei care cumpără ouă vor achiziționa și alte produse, compensând astfel pierderile din vânzarea ouălor la un preț redus.
Inflația și creșterea prețurilor alimentelor în SUA
Indicele prețurilor de consum (CPI) din SUA a crescut cu 0,5% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, potrivit Departamentului Muncii. Două treimi din această creștere au fost generate de scumpirea ouălor.
- Prețul mediu de retail al unui bax de 12 ouă de categoria A luna trecută a fost de 4,95 dolari, dublu față de anul anterior și un record istoric.
- Recordul anterior fusese de 4,82 dolari, înregistrat în ianuarie 2023.
Potrivit CNN, și alte alimente s-au scumpit semnificativ în SUA anul acesta:
- Untul – +26,3%
- Margarina – +44,7%
- Făina – +20,4%
- Pâinea – +14,9%
- Zahărul – +13,5%
- Lactatele – +11%
- Carnea de pui – +10,5%
- Fructele și legumele – +7,2%
În total, prețurile alimentelor din SUA au crescut cu 11,3% în ultimul an.
Criminalitatea legată de ouăle scumpe
Creșterea abruptă a prețurilor ouălor, cauzată de epidemia de gripă aviară, a dus la măsuri de urgență din partea retailerilor și i-a făcut pe consumatori să își reconsidere cheltuielile.
Ouăle au devenit o marfă valoroasă, iar acest lucru a atras atenția infractorilor. La începutul lunii februarie, în Pennsylvania, hoții au furat 100.000 de ouă, în valoare de 40.000 de dolari, dintr-un camion care transporta produse către magazinul Pete & Gerry’s Organics.