Inspectorii fitosanitari împreună cu reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române vor desfăşura la nivel naţional, în perioada 17 februarie 2025 – 13 aprilie 2025, o acţiune comună de verificare a operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor „FITOS 2025”, care are loc anual, începând din 2022.
Potrivit Ministerului Agriculturii, acţiunea are ca scop îmbunătăţirea siguranţei şi sănătăţii cetăţenilor, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, prin verificarea modului de efectuare a operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici de pe raza de competenţă.
Din punct de vedere al situaţiei statistice, la nivel naţional sunt înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor un număr de 4.478 agenţi economici.
Dintre aceştia, 844 sunt înregistraţi, potrivit legislaţiei, la structurile teritoriale arme, explozivi şi substanţe periculoase, ca operatori care desfăşoară operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T).
„Facem precizarea că în cadrul acţiunii FITOS 2025 sunt propuşi spre verificare minimum 50% din totalul operatorilor înregistraţi/autorizaţi la nivel naţional”.
Obiectivele avute în vedere la declanşarea acţiunii vizează prevenirea producerii unor evenimente negative care aduc atingere siguranţei şi sănătăţii populaţiei şi a mediului înconjurător precum şi a furturilor de produse de protecţie a plantelor, precum şi conştientizarea fermierilor cu privire la operaţiunile ilegale/neconforme cu produse de protecţie a plantelor şi asupra riscurilor la care se expun.
De asemenea, prin acţiunea de control, se au în vedere descoperirea, investigarea şi sancţionarea neregulilor constatate la regimul produselor de protecţie a plantelor şi protecţiei mediului.
Totodată, prin intermediul FITOS 2025 se urmăreşte optimizarea activităţii de prevenire şi investigare a infracţiunilor în domeniul de competenţă pe fondul cooperării interinstituţionale (ANF), precum şi identificarea vulnerabilităţilor din domeniul de referinţă.
La acţiunea de verificare participă inspectorii fitosanitari de la oficiile fitosanitare judeţene şi din cadrul structurii centrale a Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF), împreună cu efective ale Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti/Inspectoratele de Poliţie Judeţene, prin structurile arme explozivi şi substanţe periculoase.
În ceea ce priveşte acţiunea derulată la nivelul anului trecut, FITOS 2024, au fost verificaţi 2.225 operatori economici care desfăşoară operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor (53,6% din totalul operatorilor înregistraţi/autorizaţi la nivel naţional).
În urma verificărilor efectuate, au fost constatate 304 fapte de natură penală şi au fost aplicate 173 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 623.130 lei.
APIA autorizează plăți de peste 579 de mil. de euro pentru fermierii din România.