Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Un focar de pseudopestă aviară, boală virală severă, fără tratament, a fost confirmat în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, considerat o a doua deltă a Dunării, după ce rangerii ariei protejate au sesizat inspectorii DSVSA Brăila cu privire la faptul că au descoperit un mare număr de porumbei sălbatici morți.
Costică Peltea directorul DSVSA Brăila:
Potrivit Planului de Contingență al României pentru Boala de Newcastle, sursa principală de infecție o reprezintă păsările bolnave care elimină virusul prin toate secrețiile și excrețiile, inclusiv prin ouă, cele mai sensibile la a contacta boala fiind găinile și bibilicile, urmând apoi, în ordinea scăderii sensibilității, fazanii, curcile și păunii.
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este situat în sud-estul României și ocupă un segment de 62 de kilometri din Cursul Inferior al Dunării, între Podul rutier Giurgeni-Vadu Oii (km 237, pe Dunăre, în amonte) și municipiul Brăila (km 175 în aval).
Este o Zonă umedă de importanță internațională (declarată în iunie 2001) și, din anul 2008, a primit statutul de Sit Natura 2000, atât ca Sit de importanță comunitară, cât și ca Arie specială de protecție avifaunistică.
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este format dintr-o salbă de 7 ostroave dunărene mari (cu suprafețe între 242 ha – Ostrovul Harapu și 9.727 ha – Ostrovul Insula Mică a Brăilei), separate de 7 brațe ale Dunării, care totalizează o lungime de 149 km curs de apă.
Cele 7 ostroave mari sunt formate din 4.466 de hectare habitate acvatice grupate în 52 de lacuri interioare și 10.709 hectare habitate terestre. Păsările sunt reprezentate de un număr de 206 de specii, 98 fiind specii acvatice și 108 terestre.
Cea mai mare concentrare de specii acvatice, dar și terestre este semnalată în zona bălților Dobrele, Sbenghiosu, Lupoiu, Curcubeu, Gâsca, Jigara, Vulpașu și Cucova și în insula Fundu Mare.
Vezi aici despre Ce cultivăm după tomate pentru recolte bune.