-0.3 C
București
vineri, 7 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut în ianuarie

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut în ianuarie

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna ianuarie, graţie reducerii semnificative a cotaţiilor la zahăr şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna ianuarie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 124,9 puncte, în scădere cu 1,6% faţă de nivelul de 127 puncte înregistrat în luna decembrie 2024.

‹ adv ›

Chiar dacă a scăzut de la o lună la alta, indicele rămâne la o valoare cu 6,2% mai mare decât cea înregistrată în luna ianuarie 2024 dar cu 22% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022.

Scăderea din ianuarie s-a datorat în primul rând reducerii preţurilor la zahăr, care au înregistrat un declin de 6,8% comparativ cu luna decembrie şi unul de 18,5% în ritm anual.

Potrivit FAO, scăderea cotaţiilor la zahăr a fost influenţată de îmbunătăţirea perspectivelor privind producţia mondială, graţie evoluţiilor meteo favorabile din Brazilia şi faptului că India a reluat exporturile de zahăr.

Preţurile la uleiurile vegetale au scăzut cu 5,7% comparativ cu luna decembrie, dar rămân totuşi cu 24,9% peste nivelul din luna ianuarie 2024.

Declinul din luna ianuarie s-a datorat în principal preţurilor mondiale mai mici la uleiul de palmier şi rapiţă, chiar dacă preţurile la uleiul de soia şi cel de floarea soarelui au rămas stabile.

De asemenea, preţurile la carne au scăzut şi ele cu 1,7% în ianuarie, în condiţiile în care cotaţiile internaţionale mai mici la carnea de oaie, porc şi pui a contrabalansat creşterea cotaţiilor la carnea de vită.

Pe de altă parte, preţurile la cereale au crescut cu 0,3% în luna ianaurie comparativ cu luna decembrie, dar rămân cu 6,9% mai mici decât în luna ianuarie 2024. În timp ce preţurile la grâu au scăzut uşor, preţurile la porumb au crescut ca urmare a revizuirii datelor referitoare la producţia şi stocurile din SUA. Preţurile la orez au scăzut cu 4,7% graţie exporturilor consistente.

De asemenea, preţurile produselor lactate au crescut cu 2,4% de la o lună la alta şi cu 20,4% în ritm anual, din cauza avansului puternic al cotaţiilor la brânză, care a contracarat scăderile de preţuri la unt şi lapte praf.

Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 până la 2,840 miliarde de tone, de la 2,841 miliarde de tone cât estima anterior. Organizaţia a precizat că revizuirea reflectă prognozele mai mici privind producţia de porumb a SUA.

Însămânţările de grâu de iarnă în emisfera nordică s-au încheiat în ianuarie, cu o creştere a suprafeţelor însămânţate în Franţa, Germania şi Marea Britanie, în timp ce în Rusia au scăzut din cauza condiţiilor meteo, a informat FAO.

Comerţul internaţional cu cereale în anul agricol 2024/25 este prognozat să scadă cu 5,6% comparativ cu anul anterior, până la 483,5 milioane de tone, în principal din cauza unei cereri mai mici a Chinei pentru orz, porumb şi grâu.

Vezi aici Analiză: Cererea globală de grâu va fi afectată de recoltele locale şi problemele economice.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Securitatea alimentară în Mexic și în America Centrală, amenințată de criza climatică

Securitatea alimentară în sudul Mexicului și în unele regiuni...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole