Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Piața cerealelor din UE a avut o evoluție mixtă pe parcursul acestei săptămâni, influențată de întărirea euro/dolar și scăderea prețului petrolului pe de o parte, și de creșterea prețurilor la porumb și soia în Chicago pe de altă parte.
Pentru Franța, problema exporturilor către țările din afara UE rămâne crucială. Porumbul pe Euronext profită de fermitatea porumbului american.
Rapița și-a menținut nivelul de suport de 525 €/t pentru contractul din mai 2025 pe Euronext, pe fondul creșterii prețurilor la canola în Winnipeg.
FEDIOL a anunțat că producătorii europeni au crescut volumele de procesare a semințelor oleaginoase în 2024. Volumul procesării semințelor oleaginoase în UE și Marea Britanie a ajuns la 39,24 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 3,2% față de 2023.
Importurile de grâu în Marea Britanie au atins cel mai ridicat nivel de când au început înregistrările electronice, din cauza scăderii producției interne și a problemelor de calitate în 2024.
Ucraina
În această săptămână, potrivit UkrAgroConsult, prețurile de achiziție pentru semințele de floarea-soarelui în Ucraina au continuat să crească, atingând niveluri caracteristice lunilor octombrie-noiembrie.
Această creștere se datorează achizițiilor intensificate din partea procesatorilor, care au reușit să vândă uleiul de floarea-soarelui la prețuri ridicate.
Pe parcursul săptămânii, prețul semințelor de floarea-soarelui cu un conținut de ulei de 52% a crescut cu 1000-1500 UAH/t, ajungând la 27 500-28 000 UAH/t (623-635 euro/t), cu livrare la fabrică.
Totuși, nu toate companiile efectuează achiziții, iar mulți procesatori mici și-au suspendat activitatea din cauza incapacității de a vinde uleiul de floarea-soarelui la prețuri ridicate.
În plus, țara vecină a anunțat că pentru al cincilea an consecutiv, suprafața cultivată cu secară de toamnă este în scădere. Pentru recolta din 2025, au fost semănate 68,6 mii de hectare cu această cultură, ceea ce reprezintă de 2,4 ori mai puțin față de anul 2021.
Argentina
Argentina inițial a influențat piața prin condițiile de secetă din regiunea de producție a porumbului și soiei, iar apoi țara atrage atenția printr-o reducere a taxelor la export, anunțată pe 23.01.2025.
Perspectivele de producție pentru 2024-2025 în Argentina sunt revizuite în scădere de către Bursa de Valori din Buenos Aires.
Aceasta și-a redus previziunile de producție cu 1 milion de tone pentru porumb, până la 49 de milioane de tone, și cu 1 milion de tone pentru soia, până la 49,6 milioane de tone.
Turcia
Turcia ar putea amâna decizia de a acorda o cotă de 1 milion de tone pentru importurile de porumb cu o taxă redusă (5%), așteptată de exportatorii ucraineni. Decizia este legată de dorința companiei de stat TMO de a reduce stocurile semnificative de grâu furajer.
Cota de import anterioară a fost utilizată complet la începutul lunii decembrie 2024.
China
CNGOIC a anunțat că stocurile combinate ale principalelor uleiuri vegetale – ulei de soia și ulei de palmier – au scăzut pe parcursul săptămânii, în timp ce creșterea stocurilor de ulei de rapiță a depășit scăderea celor de ulei de palmier.
Potrivit CNGOIC, se așteaptă ca contractele futures pentru uleiul de soia din China să se consolideze în primul trimestru calendaristic, din cauza unei recolte lente pe fondul ploilor persistente din sudul Braziliei și al secetei din Argentina, în timp ce stocurile interne de ulei de soia sunt așteptate să se reducă pe termen scurt.
Administrația Generală a Vămilor din China a raportat că volumul produselor agricole achiziționate de republică din alte țări a scăzut cu 2,3% în termeni fizici și cu 15,6% în valoare.
Piața americană
Preocupările legate de condițiile meteorologice din America de Sud persistă, atât din cauza secetei din Argentina, cât și a precipitațiilor excesive din Brazilia.
Întreruperea unor transporturi de soia braziliană de către China a susținut, de asemenea, piața.
Piața grâului a avut o evoluție mai mixtă. Aceasta beneficiază de sprijinul porumbului și păstrează o parte din prima de risc pentru pagubele cauzate de îngheț în SUA.
Cu toate acestea, piața rămâne în așteptarea unor noi evoluții internaționale, dominată de originile din zona Mării Negre.
Ce ține de piața uleiurilor vegetale, declarațiile lui Trump privind creșterea producției de petrol pentru a intensifica presiunea asupra Rusiei au dus la o scădere a prețului petrolului cu 3,8% pe parcursul săptămânii.
Aceasta, la rândul său, ar putea crește presiunea asupra prețurilor uleiurilor vegetale, însă doar pe termen scurt.