7.3 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleVinurile de Jidvei au dobândit statutul de Denumire de Origine Protejată

Vinurile de Jidvei au dobândit statutul de Denumire de Origine Protejată

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Comisia Europeană a aprobat, joi, înregistrarea denumirii vinuri de „Jidvei” (înregistrată ca Denumire de Origine Protejată), recunoscând-le calităţile distinctive, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Denumirea vinuri de „Jidvei” regrupează vinuri albe, roze, roşii, spumante, semispumante şi licoroase produse din soiuri de struguri cultivate în regiunea Alba, în centru-vestul României. Viile sunt organizate atât în parcele mari, cât şi pe terase şi platforme orientate spre sud, ceea ce favorizează producţia de struguri.

„Păstrarea tradiţiei locale în domeniul viticulturii precum şi utilizarea tehnologiilor inovatoare în podgorii conferă vinurilor un profil aromatic larg şi intens, cu concentraţii de zaharuri şi arome”, subliniază executivul comunitar.

La nivel european, România are recunoscute şi protejate 14 produse, din care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din ޘara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibăneşti şi două produse cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) – Salată tradiţională cu icre de crap şi „Sardeluţa marinată”.

‹ adv ›

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc. 

Vezi aici și despre Costel Vînătoru: Riscăm să pierdem resurse genetice valoroase din lipsa cercetătorilor.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

ANM: Avertizările Cod galben de ceaţă pentru judeţe din Transilvania şi Moldova

Meteorologii au prelungit avertizările nowcasting Cod galben de ceaţă şi polei, valabile în localităţi din trei judeţe situate în...

Costel Vînătoru: Riscăm să pierdem resurse genetice valoroase din lipsa cercetătorilor

O parte dintre resursele genetice conservate la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) din Buzău ar putea fi pierdute...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole