13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCostel Vînătoru: Riscăm să pierdem resurse genetice valoroase din lipsa cercetătorilor

Costel Vînătoru: Riscăm să pierdem resurse genetice valoroase din lipsa cercetătorilor

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

O parte dintre resursele genetice conservate la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) din Buzău ar putea fi pierdute ca urmare a deficitului de cercetători, atrage atenția conducerea instituției care vorbește și despre salarii foarte mici pentru specialiști.

Ministerul Agriculturii a elaborat recent un proiect de hotărâre a Guvernului privind înscrierea unor construcții în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, darea acestora în administrarea BRGV Buzău din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și declararea lor ca bunuri de interes public național.

Potrivit BRGV, documentul face referire la trei imobile, două dintre ele administrative și unul în care funcționează un laborator pentru controlul calității semințelor.

„Noi am primit clădirile acestea de la Primăria Buzău, în momentul în care s-a predat spațiul, imobilele au fost trecute prin Consiliul Local, am intrat în posesia lor, rămânând ca cei de la minister să emită act normativ de trecere de la consiliul local, în proprietatea statului român, iar statul să le ia în administrare prin Ministerul Agriculturii, pentru BRGV.

Acum s-a finalizat actul normativ început acum doi ani, în anul 2023 când a fost emisă hotărârea de consiliu de trecere către statul român. Astfel s-a finalizat acest proces de înmatriculare a clădirilor din administrarea băncii. Hotărârea aceasta nu face altceva decât să consolideze statutul băncii”, a declarat, directorul BRGV, Costel Vînătoru.

‹ adv ›

Astfel, conducerea instituției precizează că BRGV se confruntă cu un deficit de personal, salarizarea cercetătorilor nu este una atractivă, existând totodată o nevoie de finanțare pentru continuarea proiectelor.

Măsurile guvernului de reducere a cheltuielilor în sistemul bugetar pot afecta resursele genetice aflate în conservare.

„Noi avem două probleme, una, identificarea sumelor pentru realizarea unei construcții moderne în care să fie incluse laboratoarele băncii, pentru o strategie de dezvoltare. Cea mai mare problemă este cea a salariaților.

Deși hotărârea de Guvern de înființare prevede o organigramă cu 30 de salariați, din păcate suntem 19 salariați, dintre care 7 cercetători. Ne-ar mai trebui 4 cercetători și undeva la 6 muncitori.

Ca o comparație, Banca de resurse genetice a Germaniei are 485 de salariați și un buget anul trecut de aproximativ 34 de milioane de euro. Riscăm să pierdem resurse genetice, pentru că noi trebuie să regenerăm aceste resurse, să nu le pierdem, sunt multe semințe în stoc care își pierd germinația pentru că nu avem forța fizică necesară să le regenerăm.

Totodată, salariile din cercetarea noastră sunt foarte mici, un cercetător cu doctorat, care a trecut prin grade științifice are un salariu de aproximativ 3.500 de lei net”, a precizat Costel Vînătoru.

La nivelul BRGV Buzău se regăsesc peste 20.000 de genotipuri de plante medicinale, flori și soiuri de legume.

Este singura Bancă de profil din România care are ca strategie cunoașterea genotipică și fenotipică, precum și conservarea resurselor genetice vegetale ex situ și in situ, pe termen scurt, mediu și lung, în concordanță cu legislația internațională. 

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
  • Citește despre ->
  • BRGV
‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. O situație dramatică! Aici am ajuns „mulțumită” prostiei și lipsei de viziune a celor care ne conduc astfel de prea multi ani angajati politic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole