Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
SUA şi Canada au eliminat interdicţiile la anumite importuri de carne de pasăre din Franţa, restricţii care au fost impuse după ce autorităţile de la Paris au decis să vaccineze efectivele de raţe împotriva gripei aviare, în luna octombrie 2023, a anunţat luni Ministerul francez al Agriculturii, transmite Reuters.
Răspândirea virusului gripei aviare a provocat îngrijorări în rândul guvernelor şi firmelor din sectorul creşterii păsărilor, după ce în ultimii ani a devastat efectivele din întreaga lume, perturbând aprovizionarea, crescând preţurile produselor alimentare şi riscând transmiterea în rândul oamenilor.
Pe fondul unei crize inedite, care a condus la sacrificarea a 32 de milioane de păsări începând din vara lui 2021, Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe, începând cu data de 1 octombrie 2023.
Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.
Însă campania de vaccinare din Franţa a generat îngrijorări în alte ţări pe motiv că păsările vaccinate pot masca semnele de infecţie cu virusul grupei aviare.
În consecinţă, SUA, Canada şi Japonia au început să îşi restrângă importurile de produse din carne de pasăre din Franţa. De exemplu, SUA au decis să interzică importurile provenite din Franţa de păsări vii, ouă pentru incubat precum şi carne de pasăre neprocesată.
De asemenea, SUA au ridicat embargoul impus la importurile de raţe şi produse din carne de raţă din alte state membre UE, a mai anunţat Ministerul francez al Agriculturii.
Autorităţile franceze sunt în contact cu omologii lor din SUA şi Canada pentru a finaliza aspectele practice în vederea reluării exporturilor de material genetic pentru întreprinderile avicole (pui cu vârsta de o zi sau ouă pentru incubaţie) către aceste destinaţii.
Chiar dacă exporturile franceze de carne de pasăre spre SUA şi Canada sunt foarte mici, livrările de material genetic pentru întreprinderile avicole sunt destul de frecvente.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.
Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.