Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Hipocalcemia la vaci în perioada timpurie post-partum, sau uneori se spune și Paralizia puerperală, Milk fever în engleză și, alte câteva denumiri mai puțin populare se referă la una dintre cele mai răspândite patologii la fermele de vaci de lapte.
Hipocalcemia la vaci are cel mai mare procent de deces și sacrificare și, în majoritatea cazurilor, în perioadă timpurie de post-fătare se termină cu retenția placentară, metrită.
În plus, susceptibilitatea la cetoză crește de câteva zeci de ori! Boala are o natură polietiologică clasică și are un șir de factori care afectează într-o măsură sau alta hipocalcemia la vaci:
Predispoziția ereditară
De exemplu, dacă o vacă are o predispoziție la boala hipocalcemiei, atunci probabilitatea ca și fiicele ei să aibă aceeași problemă ajunge la 64% (undeva chiar întâlneam și un procent mult mai mare).
Dar, geneticienii deja aproape au corectat problema asta… eu îi cred, pentru ca așa și este. Voi adăuga doar că există și o predispoziție individuală, dar este de așa natură că se întâmplă foarte rar și sunt foarte puține astfel de vaci.
Hipocalcemia la vaci – predispoziția rasei
Predispoziția rasei (se mai numește și predispoziție genetică) și anume susceptibilitatea la boala de hipocalcemie a diferitelor rase, care în ordine descrescătoare arată astfel: Jersey, Guernsey, Brown Swiss, Shorthorn, Ayrshire, Holstein.
Așa este și în această secvență, pentru că acum câțiva ani am scris puțin diferit, dar progresul selecției avansează foarte repede, și de aceea este deja așa și acum, și asta e bine.
Rasele Jersey și Guernsey sunt cele mai predispuse la hipocalcemie și au multe motive pentru aceasta, dintre care unul este că vacile acestor rase au o capacitate mai mică de a absorbi vitamina D decât, de exemplu, rasa Holstein.
În prezent, vacile de rasă Holstein sunt cele mai rezistente din lume și au cea mai mare rezistență la majoritatea bolilor la vaci, așa cum am discutat recent în detaliu la unul dintre seminarele mele.
Predispoziție legată de vârstă
Astfel, de exemplu:
- printre vacile primipare, incidența este de 0-0,8%, asta pentru că animalele tinere produc mai puțin colostru și lapte și au o curbă de lactație complet diferită și ele pot mobiliza foarte repede calciu din oasele scheletului lor care încă continuă să crească. Apropo, acest lucru trebuie luat în considerare și în furajaea acestui grup de vaci;
- dar după a doua fătare, predispoziție la hipocalcemia deja ajunge – până la 4%;
- după a treia fătare – până la 7%;
- după a patra fătare – uneori mai mult de 10%.
Activitatea metabolică și capacitatea de a absorbi calciul în intestine scad odată cu vârsta. Și, prin urmare, eu sfătuiesc întotdeauna să aveți un protocol separat și special de lucrări cu vacile în perioada timpurie de post-fătare care au a patra lactație și mai mult.
Predispoziția productivă
Vacile adulte productive sunt afectate mai des, și frecvența hipocalcemiei crește odată cu creșterea productivității de lapte și cu lactațiile succesive (vezi punctul de mai sus).
Prin urmare, aici este sfatul meu tradițional pentru toată lumea: în scopuri preventive, timp de zece zile după fătare, vaca trebuie mulsă doar de două ori pe zi și abia apoi să treacă la mulsul de trei ori pe zi!
Hipocalcemia la vaci – factori alimentari
Acești factori sunt hipovitaminoza D, obezitatea, osteodistrofia, aproape toate tulburările metabolice care poate înregistra la vaci, deficitul sau excesul de Mg și P (cel mai adesea exces), deficiențe de oligoelemente, alte boli legate de metabolismul vitaminelor.
Dar principala cauză alimentară este aportul în exces de calciu în dieta perioadei repausului mamar și aportul insuficient de vitamina D, care, la rândul său, duce la inhibarea sintezei PTH (hormonul paratiroidian).
Pe lângă factorii alimentari, atribuim de controlat SCC (Scorul Condiției Corporale, mai mult cunoscut după abrevierea engleză BCS).
Dacă SCC este ridicat (ca un factor general din cauza hrănirii necorespunzătoare) la momentul fătării este o șansă foarte mare că vaca va avea hipocalcemia.
Factori tehnologici
În primul rând, este vorba de stres, în special stresul termic. Aici încă se poate de spus și despre insuficiența de mișcare.
Vezi și Întreținerea vițeilor iarna – cum evităm stresul termic.
De exemplu, incidența hipocalcemiei este de 2,36 ori mai mare la vacile legate decât în comparare cu cele care se întrețin la grajduri cu sistemul Free Stalls.
Patologiile endocrine. Hipoparatiroidismul, sinteza excesivă de glucocorticoizi.
Hipocalcemia la vaci – boli interne neinfecțioase
Bolile hepatice (hepatită acută și cronică, hepatoză, ciroză, deoarece sinteza primului metabolit biologic activ al colecalciferolului, 25-hidroxicolecalciferol, este redusă din cauza patologiilor la nivelul ficatului), litiază biliară, bolile pancreasului, insuficiența renală cronică (fenomen foarte frecvent la vacile de lapte cu randament mare), nefrită, diferite procese inflamatorii în intestinul subțire.
Și, separat, este posibil să se evidențieze bolile părții distale a membrelor, adică bolile picioarelor sau bolile ongloanelor.
Vacile șchioape sunt cele care au cel mai mare procent de îmbolnăviri de hipocalcemie comparativ cu acele vaci care nu sunt șchioape.
Dar, după cum arată practica, principala cauză a hipocalcemiei postpartum sunt încălcările tehnologice, cum ar fi: perioada repausului mamar prelungită și însămânțarea târzie a vacilor, adică, în zilele mari de lactație și hrănire necorespunzătoare, iar orice altceva sunt deja consecințele care devin factori-cauze suplimentare de hipocalcemie.
Hipocalcemia la vaci: Sunt mai rezistente vacile descendente încrucișării vacilor Holstein cu „alte” rase?
La final, conform tradiției, ceva mai mult decât interesant și util din partea mea, așa că, voi adăuga câteva cuvinte despre „caracteristicile de rasă”.
Adepții încrucișării vacilor Holstein cu „alte” rase, spun că vacile descendente de la vaci încrucișate vor fi mai rezistente la hipocalcemie decât Holsteinul pursânge.
Dar, în viața reală a unei ferme industriale moderne de lactate, acest așa-zis „avantaj” nu este observat, așa că eu și vă sfătuiesc – creșteți vacile Holstein de rasă pura și câștigați bani pe lapte! 😉
Iar Biblia ne spune că – „Ferice de omul care găsește înțelepciune și de omul care dobândește pricepere. Căci câștigul ei este mai bun decât câștigul argintului și venitul ei este mai bun decât al aurului.” Proverbe 3:13-14.