-1.2 C
București
luni, 6 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDebitul maxim al Dunării va fi peste mediile multianuale în ianuarie şi...

Debitul maxim al Dunării va fi peste mediile multianuale în ianuarie şi martie

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa peste mediile multianuale în lunile ianuarie şi martie, în timp ce în ultima lună calendaristică de iarnă va fi mai scăzut faţă de medie, relevă analiza pe trei luni publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 80% din mediile lunare, însă pe unele râuri se vor înregistra şi valori de 80-100% din normalele lunare, mai ales în lunile ianuarie şi februarie, dar şi sub 30%.

Astfel, în luna ianuarie 2025 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Mureş – amonte confluenţă Târnave, Olt superior şi mijlociu, Ialomiţa, Călmăţui, Buzău, Trotuş, pe cursul superior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

‹ adv ›

Cele mai mari valori (80-100% din normalele lunare) se vor înregistra pe Siret şi pe unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Bistriţa şi Putna), iar cele mai mici (sub 30% ) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Vedea şi Bârlad.

În luna februarie 2025, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Mureş – amonte confluenţă Târnave, Olt superior şi mijlociu, Ialomiţa, Călmăţui, Buzău, Trotuş, pe cursul Siretului, pe cursul superior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mari valori (80-100% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrogrfice: Suceava, Moldova, Bistriţa şi Putna, iar cele mai mici (sub 30% ) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad.

„În lunile ianuarie şi februarie 2025 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării”, avertizează hidrologii.

În prima lună calendaristică de primăvară, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Mureş – aval staţia hidrometrică Alba Iulia, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe afluenţii săi.

Cele mai mari valori (80-100% din normalele lunare) se vor înregistra pe Siret şi pe unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Bistriţa şi Putna), iar cele mai mici (sub 30% ) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna ianuarie este de 5.000 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.000 mc/s.

Pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 4.000 mc/s, iar cel minim la 2.500 mc/s, faţă de media de 5.300 mc/s.

Potrivit prognozei de specialitate, media lunii martie este de 6.700 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Citește și despre Legea arendei: Oportunități pentru fermieri și protecția mediului.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Grâne din Ucraina: 47 de mii de tone de produse alimentare au ajuns în Africa în a doua etapă

După cel de-al doilea forum „Grâne din Ucraina” din mai 2024, Ucraina a asigurat livrarea a 47 de mii...

ANM: Cod portocaliu de vânt puternic în zona montană a judeţului Cluj

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă în decursul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole