Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Ministerul Agriculturii din China a aprobat cinci soiuri de culturi cu genom editat și 12 varietăți modificate genetic de soia, porumb și bumbac, potrivit Reuters.
Astfel, China a extins aprobările pentru a stimula culturile cu randament ridicat, a reduce dependența de importuri și a asigura securitatea alimentară. Printre culturile modificate genetic aprobate se numără două soiuri de soia, precum și câte o varietate de grâu, porumb și orez.
Varietățile aprobate includ semințe dezvoltate de grupul de nutriție animală Dabeinong, cu sediul în Beijing (002385.SZ), și de China National Seed Group.
Spre deosebire de modificarea genetică, care implică inserarea de gene străine într-o plantă, editarea genomului modifică genele existente pentru a îmbunătăți sau a spori caracteristicile plantei.
Unii oameni de știință consideră că editarea genomului este mai puțin riscantă decât modificarea genetică.
China a autorizat, de asemenea, importul unui soi de soia modificat genetic, rezistent la insecte și erbicide, dezvoltat de compania chimică germană BASF. Acest soi poate fi utilizat exclusiv ca material de procesare, a adăugat ministerul.
În ultimul an, China a crescut numărul de aprobări pentru porumb și soia modificate genetic, cu randament mai mare, pentru a spori producția internă și a reduce importurile de cereale.
De unde vine necesitatea?
China importă în principal culturi modificate genetic, cum ar fi porumbul și soia, pentru furaje animale, cultivând în același timp soiuri nemodificate genetic pentru consumul alimentar.
Mulți consumatori chinezi continuă să fie preocupați de siguranța alimentelor modificate genetic.
Certificatele de siguranță pentru varietățile recent aprobate sunt valabile timp de cinci ani, începând cu 25 decembrie, conform documentului ministerului.
Vezi și Reuters: China își propune să crească consumul de cereale până în 2035.