6.8 C
București
vineri, 3 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri Victoria: Caracteristici și avantaje

Soiul de struguri Victoria: Caracteristici și avantaje

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Originea soiului de struguri Victoria: soi de struguri pentru masă cu seminţe de origine românească, creat la Staţiunea de Cercetare – SDCVV-Dragasani.

Soiul de struguri Victoria fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Cardinal X Afuz-Ali. Anul încrucişării – 1964. Autorii soiului: Lepadatu Victoria, Condei Gheorghe. 

Soiul de struguri Victoria – particularități

  • Vigoarea de creştere a butucilor: medie-mare. 
  • Epoca de dezmugurit: medie-tardivă (II dec. aprilie).
  • Epoca de înflorit: medie (I dec. iunie).
  • Epoca de coacere: timpurie (125-130 zile de la dezmugurit până la coacere), II-III dec. august.

Strugurele: dimensiunea mare-foarte mare (670 g), forma conică sau cilindro-conică, compactitate medie.

‹ adv ›

Bobul: dimensiune foarte mare (8-10 g), forma ovala – elipsoidală lungă, de culoare galbenă. Pulpa crocantă, cu gust neutru. La coacere atinge 16-18 Brix şi aciditatea 3-4 g/l.

Particularităţi de cultivare

Fertilitatea ridicată a mugurilor impune normarea obligatorie a recoltei; acţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).

Vezi detalii despre Aplicarea giberelinei GA3 la vița de vie – perioade, norme.

Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei, se îmbunătățește fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.

În acelaş timp, aplicarea GA3 poate provoca o compactare excesivă a strugurilor şi o întârziere a coacerii cu 3-7 zile.

În condiţiile de cultivare, se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţie de 20-40 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).

Aspecte pozitive:

  • dimensiunea strugurilor şi a bobului foarte mare
  • soi foarte productiv (fertilitatea ochilor medie-înaltă – 1,2 struguri la ochi)
  • producţie constantă, cu un randament ridicat de producţie comercială (80-90 %).

Aspecte negative: rezistenţă slabă la iernare (-18  -20 grade C), iar îngheţurile tardive de primăvară pot cauza – neuniformitate în dezmugurit.

În condiţii climaterice nefavorabile la înflorit apare o legare neuniformă, şi, ca rezultat, meiere pronunţată. La o coacere avansată, se accentuează scuturarea bobiţelor.

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

6 COMENTARII

  1. Mi-ar placea sa-i am in gradina mea.As cumpara 3-4 vite, cu radacina) de la o sursa de incredere( am avut o experienta proasta in sensul asta).Ma puteti anuta?

  2. Nenea, cînd te privești la poza aia chiar crezi că strugurii ăștia produc căcălău!
    Enervat, am fost la cei de la care am cumpărat butașii și i-am zis: ” bre , uite poza și hai să vezi ce am pe coarde „! Nu era de vină vînzătorul ,ci eu că am pus botul.
    Concluzia? Reclama e sufletul comerțului și dacă te lași prostit… asta e .
    Am fost la Valea Călugărească și am vrut să cumpăr de acolo, la care ,” podgoreanul” de acolo mi-a zis : eu stau la zece km mai la sud și nu se face mai nimic , contează compoziția solului” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative, care au o importanţă majoră pentru viţa de vie şi...

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole