1.1 C
București
joi, 2 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRegulamentul UE privind defrișările: Provocări și termene extinse pentru companii

Regulamentul UE privind defrișările: Provocări și termene extinse pentru companii

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Regulamentul UE privind defrişările reprezintă un pas important în protejarea pădurilor şi combaterea schimbărilor climatice, însă implementarea va necesita eforturi considerabile atât din partea operatorilor economici, cât şi a autorităţilor, arată o analiză a EY România.

„În contextul schimbărilor climatice şi al degradării mediului, Uniunea Europeană a adoptat în 2023 Regulamentul nr. 1115 privind punerea la dispoziţie pe piaţa Uniunii şi exportul din Uniune a anumitor produse de bază şi produse asociate cu defrişările şi degradarea pădurilor şi de abrogare a Regulamentului nr. 995/2010.

Acest nou regulament are ca scop principal prevenirea introducerii pe piaţa europeană a produselor care contribuie la defrişări, protejarea pădurilor şi reducerea impactului negativ al defrişărilor asupra mediului.

Prevederile Regulamentului, care au intrat în vigoare pe 29 iunie 2023, urmau să fie aplicate de companii începând cu 30 decembrie 2024. Totuşi, considerând că nu vor putea respecta pe deplin regulile Regulamentului până la sfârşitul anului 2024, statele membre ale UE, ţările non-UE, precum şi comercianţi şi operatori, au solicitat amânarea intrării în vigoare.

Comisia Europeană a propus amânarea aplicării Regulamentului cu 12 luni, până la 30 decembrie 2025 pentru companiile mari şi până la 30 decembrie 2026 pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici”, spun autorii.

Parlamentul European a votat în favoarea acestei modificări şi a introdus o nouă categorie de ţări „fără risc”, pe lângă cele trei categorii existente de „risc scăzut”, „risc standard” şi „risc ridicat”.

Dosarul a fost trimis înapoi la comitet pentru negocieri interinstituţionale. Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, textul agreat trebuie aprobat de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se menţionează în document.

„Amânarea aplicării acestuia oferă timp suplimentar pentru adaptare, dar succesul său depinde de colaborarea şi diligenţa tuturor părţilor implicate”, susţin consultanţii EY România.

‹ adv ›

Conform sursei citate, operatorii care introduc pe piaţa UE produse precum ulei de palmier, soia, cafea, cacao, lemn, carne de vită şi unele produse derivate din acestea (ciocolată, anvelope, articole din lemn, cărţi) trebuie să furnizeze informaţii detaliate despre lanţul de aprovizionare şi să asigure trasabilitatea produselor pentru a demonstra că aceste produse nu provin din terenuri recent defrişate sau nu au contribuit la degradarea pădurilor.

Una dintre obligaţiile introduse prin acest Regulament este implementarea de către operatorii economici a unui sistem de diligenţă care să includă evaluarea riscurilor, măsuri de atenuare a riscurilor, verificarea conformităţii, precum şi depunerea unei declaraţii în acest scop, mai arată analiza.

„În cazul în care se constată nerespectarea Regulamentului, autorităţile pot impune sancţiuni severe, amenzi (cuantumul maxim al unei astfel de amenzi este de cel puţin 4% din cifra de afaceri anuală totală la nivelul Uniunii Europene obţinută de operator sau de comerciant în exerciţiul financiar anterior deciziei de aplicare a amenzii), confiscări ale produselor sau ale veniturilor din vânzarea acestora şi interdicţii de comercializare. De asemenea, operatorii sunt obligaţi să ia măsuri corective pentru a remedia situaţiile de neconformitate”, se subliniază în analiză.

Consultanţii EY România recomandă societăţilor implicate în importul de produse, precum ulei de palmier, soia, cafea, cacao, lemn, carne de vită şi unele produse derivate din acestea (ciocolată, anvelope, articole din lemn, cărţi) să valorifice această amânare de 12 luni şi să se familiarizeze cât mai curând cu cerinţele Regulamentului pentru a nu risca amenzi semnificative şi confiscări ale veniturilor sau produselor, după caz.

„Dezvoltarea şi implementarea sistemului de diligenţă cerut de Regulament, depunerea declaraţiilor şi urmărirea rezultatelor nu este o sarcină simplă, chiar şi cu 12 luni la dispoziţie. Nu în ultimul rând, în baza experienţelor anterioare cu alte tipuri de produse controlate la import, există riscul ca mărfurile produse în ţări „cu risc” să fie transportate prin ţări „fără risc”, în scopul modificării originii acestora.

Ca urmare, va creşte riscul de indicaţii false de origine în declaraţiile vamale şi importatorii ar trebui să fie mult mai diligenţi în verificarea originii produselor care fac obiectul Regulamentului privind defrişările”, se mai precizează în document.

EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sindicaliştii din silvicultură protestează, vineri, în Piaţa Victoriei

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, vineri, o nouă...
‹ adv ›

Sectorul forestier solicită reluarea dezbaterilor publice la Codul Silvic

Comunitatea Foresterilor - Fordaq solicită repunerea în dezbatere publică a Codului Silvic pentru a propune „soluţii reale la agenda...

INS: Fondul forestier naţional s-a majorat cu 0,03% în 2023; volumul de masă lemnoasă recoltată, în scădere cu 5,3%

Fondul forestier naţional a înregistrat, în 2023, o creştere de aproximativ 0,03%, faţă de anul precedent, în timp ce...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole