Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Mulți dăunători ai culturilor preferate de noi pot fi menținuți în limitele în care să nu producă daune importante cu ajutorul prădătorilor sau paraziților acestora, numiți insecte utile.
Insectele utile fie sunt deja prezente sau pot fi atrase în grădină sau spațiul protejat, fienecesită a fi cumpărate și lansate în culturi. Cert este un lucru, pentru toate acestea trebuie create condiții corespunzătoare.
Exemple de insecte utile ce consumă dăunătorii
De exemplu, Crizopa comună (Chrysopa perla) consumă păduchi, păianjenul roșu comun, tripși, musculiţa albă de seră, larve de minatori, omizi mici și alți dăunători importanți,
O buburuză devorează pe zi în medie 30-100 de păduchi, iar pe parcursul vieții până la 4700 afide.
Muștele sirfide se hrănesc cu afide, coccide, purici, larve mici ale unor gândaci, molii, furnici și viespi.
De exemplu, larvele Scaeva pyrastri pot consuma sute de afide până ajung la maturitate, putând reduce populațiile de afide cu 84% în 25 de zile.
Citește mai multe despre Sirfidele – prădătoare care există în culturile agricole și de care trebuie să avem grijă.
Acarienii prădători ca Phytoseiulus persimilis și Amblyseius sunt prădători ai dăunătorilor importanți ca musculița albă de seră, tripși sau alți dăunători, consumând larve, nimfe și adulți dăunători.
Prădătorii sunt un mecanism natural de control eficient, care, din cauza utilizării în exces a insecticidelor și distrugerii habitatelor naturale ale acestora, s-au redus substanțial ca număr.
În acest articol, discutăm despre specii de plante ce pot fi cultivate în grădină sau seră pentru a ajuta insectele benefice să supraviețuiască și să se dezvolte în grădină.
De ce este important să semănăm fâșii de flori în grădină
Fâșiile de flori oferă inamicilor naturali ai dăunătorilor adăpost, hrană și pradă alternativă, astfel încât aceștia să se poată dezvolta armonios într-un număr suficient pentru a menține sub control dăunătorii.
Proporția (%) de diferite insecte ce distrug dăunătorii și ce se dezvoltă în fâșiile de flori:
Ce culturi sunt benefice pentru insectele utile
În seră/solar sau chiar câmp deschis pot fi semănate culturi ca Lobularia maritima (alyssum), Tagetes patula (crăițe), Calendula officinalis (calendula), Sinapis alba (muștar alb) sau Fagopyrum esculentum (hrișcă).
Acestea sunt utile pentru insecte utila ca viespea parazitoidă Necremnus tutae – parazitează larvele de Tuta absoluta asigurând o mortalitate de până la 70%, ploșnița prădătoare Macrolophus pygmaeus – consumă ouă și larve ale musculiței albe de seră, Tuta, afide, acarieni, Trichogramma achaea – o viespe mică parazitoidă ce depune ouă în ouăle acestui dăunător.
Vezi și 5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță.
În livezi sau lângă pomi pot fi semănate specii ca Anthemis arvensis (romanița de câmp), Centaurea cyanus (albăstrele) și Chrysanthemum segetum (gălbenele sălbatice) pentru a atrage polenizatori și insecte utile.
Vezi detalii despre Fâșii de flori recomandate pentru a atrage insecte utile în livadă.