Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În 2023, producția de porci din UE a atins un nivel minim record, în timp ce prețurile furajelor au scăzut, iar cererea de purcei a crescut, conform unui raport recent al Rețelei Globale de Informații Agricole (GAIN) al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA).
Prețurile record ale purceilor i-au tentat pe crescători să își extindă efectivele de scroafe pe parcursul anului 2023.
Datorită efectivului mai mare de scroafe de la începutul acestui an, producția de purcei va reveni în 2024. Se preconizează că acest ciclu va atinge un nou minim record în 2025.
În conformitate cu tendința producției de purcei, se estimează că sacrificările vor crește cu 0,9% în acest an și vor scădea cu 1,7% anul viitor. Comerțul cu porcine vii joacă un rol minor în balanța totală a porcinelor din UE.
Anul acesta, producția de carne de porc din UE este susținută de greutăți mai mari la sacrificare. Se estimează că producția de carne de porc din UE va crește cu 2,0% în 2024 și va scădea cu 1,7% în 2025.
Un volum suplimentar de carne de porc este preconizat în principal să fie produs în Spania, destinat exporturilor către piețele UE și ale țărilor terțe, și în Europa Centrală, consumat în principal pe plan intern.
Consumul de carne de porc în UE este în ușoară creștere în Europa Centrală și de Sud. Totuși, atât consumul intern, cât și exporturile nu vor putea absorbi oferta crescută.
Se preconizează că supraoferta de carne de porc va intensifica concurența și va reduce prețurile. Aceste prețuri mai mici ar putea îmbunătăți competitivitatea cărnii de porc din UE pe piața globală.