Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
China a lansat marţi un program pe zece ani pentru a majora consumul de boabe de cereale şi pentru a dezvolta industria prin standarde de producţie mai ridicate, cercetare şi cooperare internaţională, ca parte a eforturilor de a spori securitatea alimentară, transmite Reuters.
Planul de acţiune pentru perioada 2024-2035, emis în comun cu Administraţia Naţională pentru Alimentaţie şi Rezerve Strategice şi alte departamente guvernamentale, încurajează, de asemenea, companiile şi capitalul private să înfiinţeze fonduri de dezvoltare pentru a sprijini industria boabelor întregi de cereale.
China este cel mai mare producător mondial de boabe de cereale, cu o producţie, anul acesta, de 652 milioane tone metrice. Totuşi, rămâne dependentă de importurile de porumb, grâu, şi altele, pentru a hrăni populaţia de 1,4 miliarde de locuitori.
De exemplu, China importă grâu de calitate din Canada, Australia şi Rusia, pentru a face paste şi produse de patiserie.
Cel mai mare cumpărător mondial de cereale a importat anul trecut 59,08 milioane tone de boabe de cereale şi făină. Majorarea consumului şi calitatea produselor fabricate în ţară vor reduce cererea Chinei de pe piaţa globală.
Ca parte a planului, statul asiatic „va promova în mod viguros” beneficiile pentru sănătate ale consumului de boabe de cereale şi va recomanda mâncărurile pe bază de boabe de cereale în ghidul alimentar alimentar, mai ales în oficiile guvernamentale, campusuri şi unităţi militare.
În categoria boabelor de cereale sunt incluse grâul, porumbul, orezul, orzul, sorgul, hrişca şi ovăzul. O mare parte din producţia Chinei de porumb este pentru hrana animalelor şi de aceea vor fi majorate suprafeţele însămânţate cu cereale pentru consum uman.
Potrivit datelor oficiale, în 2024 producţia de orez a Chinei a crescut cu 0,5% în ritm anual, până la 207,5 milioane de tone, în timp ce producţia de grâu a crescut cu 2,6%, până la 140,1 milioane de tone.
Recolta de porumb a crescut şi ea cu 2,1% până la un nivel record de 294,92 milioane de tone. În schimb, producţia de soia boabe a scăzut cu 0,9% până la 20,65 milioane de tone.
Recolta abundentă de cereale a venit pe fondul majorării suprafeţelor însămânţate cu orez şi porumb, la care s-au adăugat randamentele mai bune la orez, grâu şi porumb. Citește mai multe știri agricole accesând acest link.