Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
2024 se anunță cel mai prost an după 2016 pentru producătorii de tractoare și mașini agricole, ale căror vânzări au scăzut spectaculos peste tot în lume, notează termene.ro.
În primele șase luni, în Europa, scăderea era de 12%, iar tendința s-a menținut și pentru restul anului.
România urmează și ea trendurile de pe piața internațională, cu vânzări destul de mici pe fondul lipsei de capitalizare a fermierilor. Pe anumite game de utilaje, scăderea este de până la 40%, potrivit datelor din piață.
Nu înseamnă, însă, că fermierii nu au nevoie de utilaje noi, ci pur și simplu nu și le permit, dar fiind accesul dificil la credite, dar și contextul de piață: scumpirea materiilor prime, creșterea prețurilor la gaze și energie, precum și conflictele armate din mai mai multe zone ale lumii.
Marii producători la nivel mondial, precum Claas sau John Deere au fost nevoiți să recurgă la concedieri, relocări sau închideri de fabrici. Cifrele pentru 2024 arată cât de mare este dezastrul.
Prețuri duble față de perioada 2018-2019
Președintele Federației Naționale PRO AGRO, Ionel Arion, spune că situația dificilă în care se află producătorii de mașini și utilaje agricole este consecința boom-ului din creșterea prețului la energie.
Nu în ultimul rând, actualul context geopolitic are efecte majore în piață: nimeni nu-și permite să facă investiții, iar creditarea pe termen lung este mai degrabă un subiect tabu.
La acest moment, pe anumite game de utilaje s-a ajuns la o scădere a vânzărilor care variază între 25 și 40%, afirmă reprezentantul PRO AGRO.
Lipsa de capital
Scăderea vânzărilor de utilaje agricole este determinată în mare parte și de faptul că fermierii duc lipsă de capital.
Florentin Bercu, vicepreședinte Copa-Cogeca, cea mai mare rețea europeană a agricultorilor și cooperativelor, și directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).
O altă variantă ar mai fi și programul Rabla pentru tractoare, care se adresează, însă, fermierilor de dimensiuni mici și medii mai mult.
Gabriel Stanciu, preşedintele Cooperativei agricole Braicoop, spune și el că vânzările de tractoare s-a redus mult în acest an.
Fermierii sunt în general interesați de tractoare de peste 300 CP, ceea ce nu este chiar la îndemâna oricui, dacă ne gândim că 1 CP, de exemplu, presupune un cost de circa 1000 euro. Prețul unui tractor este și de până la 500.000-600.000 euro, în prezent.
În 2023, România avea un parc de 245 348 tractoare, față de 127 925, în 1990. În ultimii ani, vânzările de tractoare au atins undeva la 2500 unități pe an.
Altădată un producător important de tractoare la nivel internațional, România a ajuns să-și asigure, acum, necesarul de mașini și utilaje agricole preponderent din import.
La acest moment, principalii producători de utilaje agricole din România sunt Maschio Gaspardo, Chişineu-Criş, de la Arad, RURIS din Craiova, Mecanica Ceahlău din Piatra Neamţ şi IRUM Reghin.
Piață în scădere la nivel global
Piața tractoarelor se află pe un trend descendent în ultima vreme nu doar în Europa, ci și la nivel global. În Europa, vânzările de tractoare s-au prăbușit, în acest an, cu excepția Germaniei și a Spaniei, fiind așteptată o revenire treptată până prin 2027.
În primele șapte luni din 2024, piața europeană a tractoarelor a înregistrat o scădere de 11,4%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor CEMA (Comitetul European pentru Mașini Agricole).
Vânzările au atins peste 125.000 de unități, scăderile fiind înregistrate în principal la vehiculele cu putere peste 37 kW – recul de 9%, în timp ce la tractoarele de putere redusă, până la 37 kW, a fost consemnată o creștere de 4,5%.
Vânzările de tractoare au fost mai mici și în alte zone ale lumii. În Statele Unite, scăderea a fost de 11,9% până în iulie, în timp ce în India, reducerea a fost de 8,7%, reflectând o tendință globală de încetinire.
Costuri tot mai mari
Vânzările mai mici din 2024 vin după un an 2023 și el destul de dificil și în care s-a înregistrat un recul de 8% la nivel mondial.
Experții susțin că motivele acestui recul țin de creșterea costurilor de producție, transport și logistică, prețurile mici la produsele agricole, precum și incertitudinea cauzată de conflicte geopolitice, precum războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, cererea rămâne ridicată.
Prognozele pentru perioada 2024-2027 sunt destul de optimiste, totuși, indicând o creștere medie anuală de 4,9% pe piața globală de tractoare, potrivit Mariateresa Maschio, președintele FederUnacoma (Asociaţia italiană a producătorilor de maşini agricole).
Așteptările sunt pozitive și pentru alte vehicule agricole, pentru care estimările se ridică la un avans de 5,4% pe an până în 2027.
Vremuri grele pentru giganți
Marii producători de mașini și utilaje agricole la nivel global trec și ei prin momente dificile în acest context complicat.
Compania germană Claas, de exemplu, raporta la începuul lunii decembrie vânzări mai mici cu 19%, până la 5 miliarde de euro în anul financiar 2024. Scăderea este și mai mare când vine vorba de profit, care s-a redus cu 27%, la 253 de milioane de euro.
Evenimentele meteorologice extreme, tensiunile geopolitice, dar și ratele dobânzilor mai mari au condus la reticența fermierilor și antreprenorilor pentru achiziția de mașini agricole, în contextul prețurilor mici la materiile prime agricole.
În acest context, estimările privind anul financiar 2025 sunt la fel de modeste
Nici la John Deere lucrurile nu stau mai bine. Gigantul american anunța în vară că va concedia aproximativ 600 de angajați la trei fabrici din SUA, din cauza situației dificile prin care trece compania.
În T3 din 2024, închis la 28 iulie 2024, Deere & Company a raportat un profit net de 1,734 miliarde de dolari, față de 2,978 miliarde de dolari, în aceeași perioadă din 2023.
În primele nouă luni ale exercițiului financiar, profitul net a fost de 5,855 miliarde de dolari, comparativ cu 7,797 miliarde de dolari în perioada similară din anul precedent.
În același timp, vânzările și veniturile nete la nivel mondial s-au redus cu 17% până la 13,152 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2024, respectiv 11%, până la 40,572 miliarde de dolari în timpul primelor nouă luni.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.