3.1 C
București
joi, 12 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleZiua Mondială a Solului: Salvarea solului și restaurarea terenurilor degradate, un pas...

Ziua Mondială a Solului: Salvarea solului și restaurarea terenurilor degradate, un pas spre un viitor mai verde

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Cu ocazia Zilei Mondiale a Solului ce se sărbătorește în fiecare an pe 5 decembrie, voluntarii mișcării globale Salvează Solul, inițiată de Conscious Planet (Planetă Conștientă) și fondată de Sadhguru, vor participa la un eveniment de plantare organizat de inițiativa Plantăm Fapte Bune în România, la Moara Domnească, județul Ilfov.

„Evenimentul reprezintă o celebrare a rolului esențial pe care îl are solul în susținerea vieții și o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța sănătății solului pentru combaterea schimbărilor climatice,” – Alice Alexandrian, voluntar Salvează Solul România.

Solul sănătos are un rol crucial în captarea carbonului — procesul prin care solul absoarbe și stochează dioxidul de carbon din atmosferă.

Îmbunătățind sănătatea solului și crescând acoperirea acestuia cu strat vegetal, împădurirea transformă terenurile degradate în rezervoare de carbon, reducând concentrația gazelor cu efect de seră și contribuind la atenuarea schimbărilor climatice.

‹ adv ›

Plantăm Fapte Bune în România este un lider recunoscut în inițiativele de împădurire din țara noastră, iar acțiunile sale de amploare mobilizează anual mii de voluntari, având un impact semnificativ în combaterea degradării solului și în extinderea zonelor împădurite din România.

Potrivit estimărilor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, 90% din stratul de sol fertil de pe suprafața globului ar putea fi degradat până în 2050.

Tot până atunci, se preconizează că populația globală va ajunge la 10 miliarde, ceea ce va necesita o creștere cu 60% a producției alimentare actuale.

Experții avertizează asupra unei crize alimentare de proporții inimaginabile. Voluntari Salvează Solul se află în prezent la COP16 din Riyadh, solicitând schimbări de politici pentru a facilita refacerea solului în întreaga lume.

„Lucrăm de peste un deceniu pentru a restaura terenurile degradate din România”, a declarat Marin Toma, Director General al inițiativei Plantăm Fapte Bune în România.

Acesta a adăugat:

„Este întotdeauna o bucurie să primim voluntarii Salvează Solul la evenimentele noastre. Colaborarea cu oameni dedicați protejării și celebrării solului, așa cum suntem și noi, este atât inspirațională, cât și o recunoaștere a importanței vitale a solului pentru umanitate.”

Voluntarii Salvează Solul se vor alătura altor participanți pentru a planta 3.000 de puieți din specii precum scoruș de munte, frasin de Pensilvania, maclura pomiferă și stejar brumăriu.

Evenimentul va avea loc la ferma de cercetare a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București din Moara Domnească, județul Ilfov, simbolizând acțiunea colectivă pentru un viitor mai verde.

Această colaborare subliniază viziunea comună a ambelor inițiative: de a inspira comunitățile să adopte practici durabile care protejează solul și să contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

Toți cei care doresc să participe la această plantare de copaci, ce se va desfășura pe 7 decembrie, se pot înscrie aici.

Organizatorii vor asigura transport din București, unelte, echipamente de protecție, hrană și apă.

Mișcarea Salvează Solul își propune să crească gradul de conștientizare globală asupra degradării solului și să promoveze politici care să restabilească sănătatea solului.

Încă din 1998, mișcarea a sprijinit, de asemenea, 250.000 de fermieri în tranziția către agricultura regenerativă.

Plantăm Fapte Bune în România este o inițiativă națională de împădurire demarată în 2011, în cadrul căreia s-au plantat și îngrijit peste 4.000.000 de puieți pe o suprafață de 950 de hectare, contribuind astfel la combaterea degradării solului și la creșterea suprafețelor împădurite din România.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cireșul în funcție de forma coroanei

Atunci când proiectăm o livadă de cireș trebuie să...
‹ adv ›

Biofungicidele – tipuri, utilizare corectă

Fungicidele biologice, denumite și biofungicide, cuprind un grup de substanțe de protecție a plantelor care sunt fabricate fără utilizarea...

AFIR a alocat 1,2 miliarde de euro pentru proiecte de mediu și climă

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit aproape 1,2 miliarde de euro în perioada ianuarie - decembrie 2024...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole