3.1 C
București
joi, 12 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană salută acordul de introducere treptată a Regulamentului UE privind defrişările

Comisia Europeană salută acordul de introducere treptată a Regulamentului UE privind defrişările

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Comisia Europeană a salutat, marţi, acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul cu privire la propunerea Comisiei de a acorda o perioadă suplimentară de 12 luni pentru introducerea treptată a Regulamentului UE privind defrişările, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Regulamentul privind defrişările a intrat în vigoare la 30 iunie 2023.

La intrarea în vigoare a normelor, toate întreprinderile relevante vor trebui să exercite diligenţa necesară dacă introduc pe piaţa UE sau exportă de pe piaţa UE ulei de palmier, bovine, soia, cafea, cacao, lemn şi cauciuc, precum şi unele dintre produsele sale derivate (cum ar fi carnea de vită, mobilierul sau ciocolata).

‹ adv ›

Având în vedere caracterul inedit al EUDR, calendarul rapid şi varietatea părţilor interesate internaţionale implicate, un termen suplimentar de 12 luni pentru introducerea treptată a sistemului reprezintă o soluţie echilibrată pentru a sprijini operatorii din întreaga lume să asigure o punere în aplicare fără probleme încă de la început.

Acest lucru este esenţial pentru a garanta certitudinea cu privire la calea de urmat şi pentru a asigura succesul EUDR, se arată în comunicat.

„Prin acordul la care tocmai s-a ajuns între Parlamentul European şi Consiliu, se acordă un termen suplimentar de 12 luni tuturor întreprinderilor, fermierilor şi unei varietăţi de părţi interesate internaţionale care trebuie să pună în aplicare Regulamentul UE privind defrişările.

Comisia a ascultat feedback-ul acestora şi mă bucur că propunerea noastră echilibrată a fost acceptată, oferind mai multă certitudine şi previzibilitate întreprinderilor”, a declarat comisarul pentru mediu, rezilienţa în domeniul apei şi o economie circulară competitivă, Jessika Roswall.

Odată adoptată în mod oficial, legea va deveni aplicabilă la 30 decembrie 2025 pentru întreprinderile mari şi la 30 iunie 2026 pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici.

Acest lucru va permite ţărilor terţe, statelor membre, operatorilor şi comercianţilor un an suplimentar pentru a se pregăti pentru punerea în aplicare a regulamentului.

Între timp, Comisia va continua să ofere clarificări suplimentare cu privire la legislaţie şi să exploreze simplificări suplimentare, în deplină conformitate cu obiectivele regulamentului, prin actualizări ale orientărilor şi ale documentului cu întrebări frecvente.

Propunerea Comisiei a făcut parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri de sprijin publicat la 2 octombrie, care a inclus documente de orientare suplimentare şi un cadru de cooperare internaţională mai solid pentru a sprijini părţile interesate de la nivel mondial, statele membre şi ţările terţe în pregătirile lor pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind defrişările.

Comisia urmăreşte să finalizeze sistemul de evaluare comparativă la nivel de ţară cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 30 iunie 2025, în dialog cu majoritatea ţărilor vizate. Sistemul de informaţii în care întreprinderile îşi vor înregistra declaraţiile privind diligenţa necesară va intra în funcţiune la 4 decembrie.

Parlamentul European şi Consiliul vor trebui acum să adopte în mod oficial modificarea specifică a Regulamentului UE privind defrişările înainte ca aceasta să poată intra în vigoare. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Comisia Europeană crește ajutoarele de minimis pentru agricultură

Comisia Europeană a adoptat, marţi, o modificare a Regulamentului...
‹ adv ›

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane de euro unui număr de 133 proiecte noi din întreaga...

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole