Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) reiterează opoziţia fermă faţă de semnarea tratatului comercial între Uniunea Europeană şi ţările Mercosur pe motiv că România, având o industrie agroalimentară insuficient dezvoltată, va fi puternic afectată.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din organizaţiile Pro Agro, LAPAR, UNCSV şi AFF, susţine, astfel, poziţia COPA-COGECA, cea mai mare organizaţie a fermierilor şi cooperativelor agricole din Europa, din care face parte şi AAC.
În document, sunt prezentate argumentele aduse de COPA-COGECA, prin care se subliniază impactul grav pe care acest acord îl va avea asupra agriculturii europene şi româneşti.
Potrivit sursei citate, capitolul agricol al acordului este semnificativ dezechilibrat, având un impact negativ asupra unor sectoare sensibile precum carnea de vită, carnea de pasăre, zahărul, etanolul şi orezul. Aceste sectoare sunt deosebit de vulnerabile la perturbările pieţei.
Un al doilea argument este impactul negativ asupra comerţului.
AAC precizează că există o divergenţă importantă în ceea ce priveşte standardele de producţie agricolă între UE şi ţările Mercosur, în special în ceea ce priveşte utilizarea produselor agrochimice, sănătatea şi bunăstarea animalelor şi standardele de siguranţă alimentară.
Această disparitate este evidenţiată de cel mai recent audit al DG Sante privind carnea de vită cu hormoni din Brazilia, spun fermierii.
În plus, practicile agricole din ţările Mercosur sunt legate de defrişări semnificative, subminând eforturile globale de protecţie a mediului, atrag ei atenţia.
Un alt argument indică standardele mai scăzute în ţările Mercosur. Astfel, ţările Mercosur funcţionează în conformitate cu standarde de mediu, de muncă şi de siguranţă mai puţin stricte, ceea ce le permite să producă bunuri agricole la costuri mai mici.
Acest lucru creează condiţii de concurenţă inegală pentru agricultorii din UE care aderă la standarde mai ridicate. Sindicatele, ONG-urile de mediu organizaţiile de fermieri şi organizaţiile de consumatori se opun acestui acord de asemenea, pe baza acestor preocupări.
Scrisoarea mai face referire la riscul de saturare a pieţei şi de pierdere a veniturilor.
În plus, fermierii şi cooperativele agricole aduc în discuţie protocolul slab privind durabilitatea.
Acest protocol, trimis ţărilor Mercosur în martie 2023, este, din perspectiva producătorilor agricoli, în mod clar inadecvat, bazându-se în principal pe convenţii internaţionale, fără măsurile executorii necesare.
În plus, răspunsul Mercosur din septembrie 2023 a demonstrat în mod clar lipsa lor de ambiţie şi lipsa dorinţei de a se angaja să adopte măsuri obligatorii în materie de durabilitate.
De fapt, acest acord, încheiat în 2019, nu respectă capitolul privind comerţul şi dezvoltarea durabilă şi capitolul privind sistemele alimentare durabile, care au reprezentat o caracteristică standard şi importantă în toate acordurile comerciale cele mai recente.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.