Suprafața cultivată cu rapiță și muștar în India este de așteptat să scadă, în ciuda prețurilor ridicate, deoarece temperaturile peste medie din timpul sezonului de semănat îi încurajează pe fermieri să se orienteze către culturi mai puțin sensibile la căldură.
Potrivit Reuters, citând oficiali din industrie, scăderea producției de rapiță, principala cultură oleaginoasă din India, ar putea forța țara, cel mai mare importator de uleiuri vegetale din lume, să crească achizițiile de uleiuri comestibile.
În mare parte, creșterea importurilor se referă la uleiurile cum ar fi cel de palmier, soia și floarea-soarelui, pentru a satisface cererea tot mai mare.
Potrivit lui Anil Chatar, un comerciant de top din Rajasthan, cel mai mare producător de rapiță al țării, temperaturile au rămas peste normal în octombrie și noiembrie, ceea ce nu a fost favorabil pentru cultură.
Conform departamentului meteorologic din India, temperaturile din principalele zone producătoare de rapiță au fost cu 2-7 grade Celsius peste normal în ultimele săptămâni.
Conform datelor guvernamentale, până la 21 noiembrie, rapița a fost semănată pe 3,12 milioane de acri în Rajasthan, în scădere cu 7,2% față de anul trecut.
Chatar a menționat că temperaturile mai ridicate au afectat, de asemenea, semănăturile în statele învecinate, precum Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat și Haryana, ceea ce ar putea reduce suprafața totală cultivată cu rapiță cu 10% comparativ cu anul trecut.
După ce New Delhi a majorat prețurile minime de achiziție pentru fermieri cu 5,3%, până la 5.950 de rupii (70,61 dolari) pentru 100 de kilograme, industria se aștepta la o creștere a suprafeței semănate cu rapiță, dar fermierii sunt preocupați de prețuri, deoarece soia, principala cultură oleaginoasă cultivată vara, se vinde la prețuri mai mici decât prețul minim stabilit de guvern.
Anterior, importurile de uleiuri vegetale în India în anul de piață 2023/24 (noiembrie-octombrie) au scăzut cu 3,09%, ajungând la 16,2 milioane de tone, datorită creșterii producției interne de oleaginoase și scăderii cererii pe fondul creșterii prețurilor, față de 16,47 milioane de tone în anul precedent.