Producătorii ruşi de cereale par să fi renunţat la comportamentul lor tradiţional, care consta în a aştepta ca preţurile să mai crească înainte de a-şi vinde recolta, în condiţiile în care dobânzile ridicate fac mai atractivă vânzarea rapidă a producţiei şi depunerea banilor la bancă, susţin analiştii intervievaţi de Reuters.
Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară la 21%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, pe măsură ce se luptă cu inflaţia într-o economie supraîncălzită. Multe bănci comerciale ruseşti oferă acum dobânzi de până la 25% la depozitele pe termen scurt.
Potrivit analiştilor, posibilitatea unor noi majorări ale taxelor la exporturile de grâu în următoarele săptămâni contracarează beneficiile oferite de opţiunea aşteptării pentru creşterea preţurilor pe piaţă.
În timp ce în multe regiuni ale lumii, fermierii ezită să îşi vândă cerealele la preţurile actuale, exporturile ruseşti se derulează la un nivel record, astfel că stocurile interne scad iar firmele se îndreaptă spre licitaţiile de stat pentru a cumpăra şi mai multe cereale pe care să le exporte.
Potrivit firmei de consultanţă Sovecon, la data de 1 octombrie anul curent, stocurile de grâu ale Rusiei se situau la 38,7 milioane de tone, în scădere cu 14% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.
Comparativ, în al doilea trimestru, stocurile de grâu erau cu 21% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Datele consultate de Reuters arată că, în luna octombrie 2024, exporturile de cereale ale Rusiei pe cale maritimă au crescut cu 11% în ritm anual, până la 6,3 milioane de tone.
De asemenea, de la începutul anului şi până în prezent exporturile de cereale ale Rusiei sunt mai mari cu 2,1% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2023.
Analiştii estimează că Rusia a expediat deja aproximativ 45% din potenţialul său de exporturi de cereale pentru sezonul actual, care potrivit cifrelor oficiale se ridică la 55-57 milioane de tone.
Ministerul Agriculturii de la Moscova estimează că recolta de cereale din acest an se situează la 130 milioane de tone, în scădere cu 12% faţă de cea de 148 milioane de tone din 2023 şi o reducere de 18% faţă de recolta record de 158 milioane de tone din 2022.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.