GASC a încheiat unul dintre cele mai mari contracte pentru aprovizionarea cu grâu din Rusia, pe o perioadă de șase luni, începând din noiembrie.
Cu toate acestea, livrarea din contractul anterior, programată pentru încărcare în octombrie și livrare până la începutul lui noiembrie, a fost întârziată, ridicând semne de întrebare cu privire la viitoarele tranzacții între cei doi jucători majori din piață.
Achiziția privată a 430.000 de tone de grâu rusesc a fost anunțată de GASC în septembrie, fiind asigurată prin United Grain Company, un trader de cereale din Rusia, prin intermediul unei firme intermediare.
Totuși, progresul tranzacției s-a oprit, iar la doar câteva zile de la termenul de încărcare, nu s-au nominalizat încă nave, iar documentele necesare pentru export au întâmpinat întârzieri.
GASC a refuzat să comenteze cauzele și amploarea întârzierilor de livrare, dar Uniunea Exportatorilor de Cereale din Rusia a indicat în septembrie că au existat dezacorduri interne cu privire la ce parteneri ar trebui să colaboreze exportatorii ruși în Egipt.
Potrivit analiștilor UkrAgroConsult, pentru a avea mai mult control asupra fluxurilor de export de cereale și semințe oleaginoase și pentru a-și asigura veniturile, Moscova a încurajat eliminarea comercianților străini de pe partea de export și a descurajat utilizarea intermediarilor de către cumpărători.
La începutul lunii octombrie, cel mai mare importator de grâu din lume a anunțat că Cairo și Moscova au formalizat un acord privind aprovizionarea cu grâu până în aprilie 2025.
Acest parteneriat strategic vine într-un moment în care securitatea alimentară globală rămâne o problemă presantă, agravată de tensiunile geopolitice și perturbările lanțului de aprovizionare.
În baza acordului de 3,12 milioane de tone, Rusia va continua să livreze grâu Egiptului la un preț competitiv, asigurând astfel un flux constant și fiabil de cereale esențiale pentru alimentația națiunii nord-africane.
Se așteaptă ca aproximativ 500.000 de tone să fie încărcate lunar din porturile rusești de la Marea Neagră și să fie transportate către porturile egiptene de la Marea Mediterană și Golful Suez. Prețul grâului va fi stabilit lunar, pe baza prețurilor de piață.
Egiptul se confruntă cu prețuri în creștere la alimente și inflație, motiv pentru care guvernul a luat măsuri proactive pentru a-și asigura aprovizionarea alimentară.
În august, GASC a încercat să încheie un acord similar pentru 3,8 milioane de tone de grâu, dar a reușit să asigure doar 280.000 de tone din Ucraina și Bulgaria, la ordinul președintelui Abdel Fattah al-Sisi, ca urmare a îngrijorărilor legate de securitatea alimentară.
Rusia, în primele patru luni ale anului de marketing 2024-25, a exportat aproape un record de cantitate de grâu, deși surplusul său exportabil a scăzut din cauza unei recolte mai mici în acest an.
Pe 11 octombrie, Ministerul Agriculturii din Rusia a majorat taxa de export pentru grâu cu 41%, la 19,51 dolari/tonă, și le-a cerut exportatorilor să nu vândă grâu sub condițiile licitațiilor internaționale la un preț mai mic decât un nou prag minim, inițial stabilit la 250 dolari/tonă FOB.
Egiptul a reacționat anunțând un preț maxim pentru viitoarele achiziții de grâu de 240 dolari/tonă FOB, oficialii guvernamentali afirmând că rezerva strategică de grâu poate acoperi 5,2 luni de consum, iar noi achiziții nu sunt necesare momentan din cauza creșterii prețurilor globale.
USDA estimează că Egiptul va importa 12,5 milioane de tone de grâu în 2024-25, similar cu anul precedent, când GASC a reprezentat 48,4% din importuri, iar principalii furnizori au fost Rusia (8,47 milioane de tone), Ucraina (2,14 milioane de tone) și România (1,23 milioane de tone).