4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAIPROM: Proiectul privind plafonarea adaosurilor comerciale generează o intervenţie prea dură în...

AIPROM: Proiectul privind plafonarea adaosurilor comerciale generează o intervenţie prea dură în politicile comerciale

Implementarea proiectului privind plafonarea adaosurilor comerciale la o gamă extinsă de produse agroalimentare şi inputuri agricole generează o intervenţie mult prea dură în politicile comerciale ale agenţilor economici şi o ingerinţă majoră în modelele de business ale fiecărui actor, consideră reprezentanţii Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM).

„Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) îşi exprimă îngrijorarea faţă de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale conform unor surse din mass media, privind plafonarea adaosurilor comerciale la o gamă extinsă de produse agroalimentare şi inputuri agricole, inclusiv pentru produsele de protecţia plantelor.

Considerăm că implementarea acestui act normativ generează o intervenţie mult prea dură în politicile comerciale ale agenţilor economici şi o ingerinţă majoră în modelele de business ale fiecărui actor, având că rezultat afectarea mecanismelor economice de formare a preţurilor şi a capacităţii producătorilor şi distribuitorilor de produse de protecţia plantelor de a răspunde eficient cererii.

Consecinţele negative ale unui astfel de demers sunt în acest moment necuantificabile dar gradul lor de probabilitate este cu atât mai mare cu cât ele se vor repercuta asupra întregului lanţ de producţie şi distribuţie”, se arată într-un comunicat al organizaţiei, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, justificările invocate în preambulul acestui proiect de act legislativ sunt depăşite (creşterea preţurilor din cauza pandemiei de COVID care s-a încheiat din 2022) sau exagerate sau folosite ca un leit-motiv (războiul din Ucraina) pentru a impune măsuri utile unor scopuri extra-economice.

Astfel, o creştere a preţului mediu al produselor de protecţie a plantelor cu 9% în contextul creşterii preţurilor la produsele alimentare cu 19% (2022 versus 2020) într-un climat puternic inflaţionist nu este de natură să justifice luarea unor măsuri înalt perturbatoare pentru întreg lanţul valoric.

„Măsurile de protecţie socială ar fi binevenite dacă ar produce şi efecte benefice, dar modul în care a fost gândit acest proiect legislativ ne face să credem că protecţia socială a fermierilor va fi de fapt lovită de aplicarea acestor măsuri anti-concurenţiale”, subliniază Asociaţia.

‹ adv ›

Totodată, AIPROM consideră că plafonarea preţurilor şi a adaosului comercial pentru inputurile destinate fermierilor români (pesticide, îngrăşăminte) nu se justifică datorită faptului că la ora actuală la nivel global, european şi local preţurile au început să scadă datorită reducerii preţurilor la producătorii de pesticide şi gaze.

În plus, AIPROM atrage atenţia că promovarea unei legislaţii care instituie măsuri de control al preţurilor într-un domeniu atât de larg, produse agricole şi alimentare, îngrăşăminte, furaje şi pesticide, va afecta reputaţia agriculturii româneşti la nivelul Uniunii Europene şi va reduce nivelul investiţiilor atât de necesare pentru trecerea de la o agricultură bazată pe exportul de materii prime la o economie bazată pe producţia şi exportul de produse cu valoare adaugată mari.

„Suntem conştienţi că Legea Concurenţei permite Guvernului, în împrejurări excepţionale precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, să dispună măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor dar aceste măsuri pot fi adoptate pentru o perioadă de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru cel mult 3 luni, iar o asemenea intervenţie în mecanismul formării preţurilor se face cu avizul Consiliului Concurenţei. Din observaţiile noastre reiese că în cazul de faţă acest aviz nu există”, se mai arată în documentul citat.

Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Industriei de Protecţia a Plantelor atrag atenţia că plafonarea temporară a adaosurilor comerciale poate pune în pericol stabilitatea economică a operatorilor de pe piaţă, cu precădere a distribuitorilor şi poate avea impact asupra securităţii alimentare în România.

„În spaţiul comunitar modul de formare a preţurilor poate fi rezultatul doar al concurenţei libere şi al cererii şi ofertei, drept pentru care AIPROM, în ipoteza în care proiectul de ordonanţă de urgenţă menţine plafonarea adaosurilor comerciale şi a preţurilor, va apela la mijloacele legale disponibile la nivel naţional şi european pentru a proteja libertatea comerţului.

Facem apel la autorităţi să identifice soluţii alternative respectând legislaţia naţională şi europeană şi care să asigure un echilibru între protecţia consumatorului final şi stabilitatea pieţei.

România poate implementa măsuri care să sprijine sectorul agricol fără a afecta disproporţionat lanţul de aprovizionare cu produse esenţiale pentru agricultura sustenabilă şi performanţa producţiei”, se mai menţionează în comunicat.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, recent, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanţă în acest sens urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior aprobat în Guvern.

Măsura a stârnit reacţii contradictorii, fiind contestată de Federaţia Romalimenta, de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), de Confederaţia Patronală Concordia şi de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi susţinută de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – BIO România.

În acest context, săptămâna trecută, şeful de la Agricultură a precizat că o nouă discuţie cu reprezentanţii industriei alimentare referitoare la plafonarea adaosului comercial va avea loc în această săptămână.

El a susţinut că vrea să aibă „un dialog corect” atât cu procesatorii, cât şi cu zona de retail din România, şi a arătat că această decizie de plafonare a adaosului comercial nu va afecta business-urile procesatorilor şi ale retailerilor din România.

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din Romania, AIPROM, a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă peste 85% din piaţa de produse de protecţie a plantelor din România. Totodată, AIPROM este membră a CropLife Europe. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei...
‹ adv ›

În 2023, UE a capturat 3,3 mil. tone de pește, cea mai mare parte e din Atlanticul de Nord-Est

În 2023, captura totală de pește în Uniunea Europeană a fost estimată la 3,3 milioane de tone în greutate...

China extinde investigaţia asupra subvenţiilor pentru produsele lactate din UE

China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole