16 C
București
joi, 24 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleColaborare româno-moldoveană în agricultură: sprijin pentru dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova

Colaborare româno-moldoveană în agricultură: sprijin pentru dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua să sprijine Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova în dezvoltarea sectorului agricol, pornind de la experienţa noastră dobândită în cadrul parcursului european, a declarat, miercuri, secretarul de stat în MADR Violeta Muşat, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, şi cu membri ai clusterelor Herbafruct şi Bacii Sudului din ţara vecină.

Potrivit MADR, întâlnirea s-a desfăşurat în contextul vizitei de documentare pe care membrii clusterelor Herbafruct şi Bacii Sudului o desfăşoară în perioada 21 – 25 octombrie 2024 în România, în judeţele Iaşi şi Braşov, la clustere şi companii din sectorul plantelor medicinale şi aromatice şi cel zootehnic.

Vizita de documentare presupune studierea experienţelor pozitive în următoarele domenii: analizarea şi fructificarea experienţei clusterelor din România, inclusiv a unităţilor de management, lecţii învăţate de unităţile de management în asigurarea durabilităţii şi sustenabilităţii clusterelor, iniţierea cooperării cu clusterele şi asociaţiile de profil din România, precum şi vizite la companii din sectoarele de interes comun şi demararea activităţilor de cooperare.

‹ adv ›

În cuvântul său de deschidere, secretarul de stat Violeta Muşat a apreciat colaborarea foarte bună, la toate nivelurile în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale şi industriei alimentare dintre cele două ministere de resort.

De asemenea, aceasta a relevat faptul că cele două ţări se află în dialog direct şi constant pe teme de interes comun la nivel de experţi.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua să sprijine Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova în dezvoltarea sectorului agricol, pornind de la experienţa noastră dobândită în cadrul parcursului european”, a afirmat ea.

La rândul său, ambasadorul Victor Chirilă a salutat cooperarea bilaterală solidă între cele două state şi a transmis interesul reprezentanţilor clusterelor de a se conecta cu asociaţiile de profil din România pentru a identifica soluţii de a se extinde pe piaţa din ţara noastră, a dezvolta parteneriate durabile şi a face schimb de bune practici.

Totodată, directorii direcţiilor de specialitate din cadrul MADR au oferit informaţii şi recomandări utile şi pertinente ce vizează sectoarele de activitate pe care le gestionează, împărtăşind din experienţa lor referitoare la asigurarea implementării legislaţiei comunitare pentru dezvoltarea unui sector agroalimentar durabil şi rezilient, în conformitate cu cerinţele şi standardele Uniunii Europene.

„Violeta Muşat şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a împărtăşi colegilor din Republica Moldova experienţa României în ceea ce priveşte elaborarea politicilor prin consultarea cu mediul privat, organizarea instituţională, implementarea standardelor şi a susţinut ferm intensificarea dialogului la nivelul UE în demersul aderării Republicii Moldova la spaţiul european.

În concluzie, s-a agreat ca la nivelul ambasadei să fie centralizate solicitările punctuale ale reprezentanţilor clusterelor, urmând ca ulterior acestea să fie transmise către MADR în vederea soluţionării acestora”, se arată în comunicat.

Micro-clusterul „Herbafruct” a fost dezvoltat cu sprijinul proiectului „Pieţe reziliente şi incluzive în Moldova”, finanţat de Guvernul Elveţiei şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi are ca scop revitalizarea şi relansarea sectorului plantelor medicinale şi aromatice din ţară.

Clusterul Herbafruct reuneşte operatori economici şi autorităţi publice locale specializaţi în cultivarea plantelor medicinale, colectarea culturilor medicinale din flora spontană, procesarea materiei prime, gestionarea pepinierelor pentru producerea materialului semincer, comerţ intern şi extern.

La întâlnire au mai fost prezenţi şi reprezentanţi ai clusterelor din sectorul zootehnic.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministrul Agriculturii vrea un referendum la nivel european privind viitorul PAC după 2027

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat joi, la Congresul...
‹ adv ›

AFP: Culegătorii de ciuperci din Elveţia sunt nemulţumiţi de măsurile de protejare a biodiversităţii

După restricţiile sufocante din timpul pandemiei, chemarea pădurii a devenit irezistibilă, însă în Elveţia noile măsuri destinate protejării biodiversităţii...

Bugetul Ministerului Agriculturii, suplimentat cu 200 mln de lei pentru cofinanţarea unor proiecte prin PNDR

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 200 de milioane lei, reprezentând credite bugetare şi credite...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole