12.8 C
București
joi, 24 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaȚările din UE cu cele mai multe animale în ferme

Țările din UE cu cele mai multe animale în ferme

Uniunea Europeană are un număr considerabil de animale, conform unui raport recent al Comisiei Europene privind sectorul zootehnic.

Potrivit CE, la sfârșitul anului 2023, erau înregistrate 133 de milioane de capete de porcine, 74 de milioane de capete de bovine și 68 de milioane de capete de ovine și caprine.

Majoritatea animalelor din UE sunt concentrate în doar câteva state membre

numarul animalelor din ferme ue

Spania deținea aproximativ un sfert din populația de porcine (25,4%) și ovine (23,6%) a UE în 2023, în timp ce Grecia avea o proporție similară din populația de caprine (25,8%), iar Franța o cotă mai mică (22,8%) din populația de bovine.

‹ adv ›

Analiza UkrAgroConsult arată că, unele țări din UE sunt relativ specializate în creșterea anumitor categorii de animale. De exemplu, Irlanda deținea 8,8% din populația de bovine a UE în 2023 (ușor mai mult decât Spania și Italia), în timp ce Danemarca avea 8,6% din populația de porcine a UE (puțin mai puțin decât Franța).

După Spania, România și Grecia aveau a doua și a treia cea mai mare populație de ovine din UE, cu 17,9%, respectiv 13,7% din totalul UE.

Numărul animalelor de fermă din UE, în scădere

animale ferma ue

În ultimele două decenii, a avut loc o scădere accentuată a populațiilor de animale la nivelul UE.

Între 2003 și 2023, numărul capetelor de animale a scăzut: cele mai mari scăderi procentuale au fost înregistrate în cazul ovinelor și caprinelor (ambele în jur de 22%), în timp ce cea mai mică a fost în cazul bovinelor (aproximativ 9%).

Analizând mai detaliat evoluțiile între 2022 și 2023, populațiile de ovine, porcine și bovine au scăzut la un ritm similar (între -1,0% și -1,5%), însă populația de caprine a înregistrat o scădere mult mai abruptă (cu 5,2%).

Evoluția prețurilor animalelor de fermă din UE

Până în 2020/21, prețurile pentru bovinele vii și ovinele și caprinele vii au fost relativ stabile. Acest lucru nu a fost valabil și pentru porcinele vii, pentru care a existat o volatilitate mai ciclică.

Cu toate acestea, pe parcursul perioadei 2020-2023, prețurile au crescut semnificativ.

Prețul porcinelor vii a crescut cu aproximativ 21,8% în 2023, după o creștere de 26,4% în 2022. Prețul ovinelor și caprinelor vii a crescut cu aproximativ 7,0% în 2023, după o creștere de 11,0% în 2022.

Prețul bovinelor vii a crescut ușor în 2023 (+3,3%), după o creștere accentuată de 25,6% în 2022. Aceste creșteri de prețuri par să fi atins un vârf în al treilea trimestru din 2023.

cate animale are ue

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Ministerului Agriculturii, suplimentat cu 200 mln de lei pentru cofinanţarea unor proiecte prin PNDR

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat...
‹ adv ›

India a eliminat pragul de preţ la exporturile de orez alb pentru a atrage cumpărători

India a relaxat una dintre ultimele restricţii referitoare la livrările de orez, o decizie care este posibil să îi...

ANM: Cod galben de ceaţă în zone din judeţele Covasna, Maramureş şi Satu Mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineaţa, atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă pentru zone din judeţele Covasna,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole