Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar pentru ca părțile vizate să finalizeze pregătirile pentru implementarea Regulamentului UE privind defrișările, cunoscut ca EUDR.
Dacă propunerea va fi aprobată de Parlamentul European și Consiliu, legea va deveni aplicabilă pe 30 decembrie 2025 pentru companiile mari și pe 30 iunie 2026 pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici.
Deși toate instrumentele de implementare sunt deja pregătite din punct de vedere tehnic, perioada suplimentară de 12 luni va servi ca o etapă de tranziție pentru a asigura o implementare corectă și eficientă a regulilor.
Cu doar trei luni înainte de data inițială de implementare, mai mulți parteneri globali și-au exprimat îngrijorările cu privire la pregătirea lor, inclusiv în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.
De asemenea, stadiul pregătirilor în rândul părților interesate din Europa este inegal. În timp ce multe companii sunt aproape gata, altele și-au exprimat preocupările.
Comisia consideră că o perioadă suplimentară de 12 luni reprezintă o soluție echilibrată pentru a sprijini operatorii globali în asigurarea unei implementări fluide a Regulamentului privind defrișările. Totodată, Comisia subliniază că această extindere nu pune în discuție obiectivele sau substanța legii.
Documente suplimentare pentru o implementare eficientă
Documentele de orientare publicate acoperă aspecte esențiale precum funcționalitățile sistemului informatic, actualizările privind sancțiunile și clarificările legate de definiții critice, cum ar fi ‘degradarea pădurilor’, ‘operatorul’ și ‘plasarea pe piață’.
De asemenea, au fost furnizate detalii suplimentare despre obligațiile de trasabilitate.
Orientările sunt structurate în 11 capitole care abordează o gamă diversă de subiecte, inclusiv cerințele legale și cadrul temporal de aplicare.
În plus, a fost publicată o nouă secțiune dedicată microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, care beneficiază de un regim mai simplificat.
Colaborare internațională consolidată
Comisia a publicat și principiile metodologiei pe care o va aplica pentru clasificarea țărilor în funcție de riscul de defrișare, ceea ce va facilita procesele de diligență pentru operatori și va ajuta autoritățile competente să monitorizeze și să asigure conformitatea.
De asemenea, a fost lansat un cadru strategic pentru cooperarea internațională în implementarea regulamentului, care identifică cinci domenii prioritare de acțiune și opt principii-cheie.
Pași următori
Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte propunerea de extindere a perioadei de implementare până la sfârșitul anului.
În paralel, se intensifică dialogurile cu țările cele mai afectate, iar sistemul informatic destinat înregistrării declarațiilor de diligență este pregătit pentru a fi utilizat din noiembrie.
Regulamentul UE privind defrișările urmărește să asigure că produsele-cheie plasate pe piața UE nu contribuie la defrișare și degradarea pădurilor, atât în UE, cât și la nivel global.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.