21.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSprijin financiar de 2 miliarde de lei pentru fermierii afectați de calamități...

Sprijin financiar de 2 miliarde de lei pentru fermierii afectați de calamități naturale

În Ședința Guvernului din 2 octombrie 2024 a fost aprobată Hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin prezentul act normativ se completează bugetul MADR pe anul 2024, al direcțiilor pentru agricultură județene și al municipiului București, cu suma de 2.000.000.000 lei, pentru asigurarea fondurilor necesare schemei „Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură”, ce va permite acordarea unui ajutor de stat fermierilor afectați de fenomenul de secetă atmosferică şi pedologică severă semnalată prin analize și informări lunare realizate de către Administrația Națională de Meteorologie, precum și de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale, care necesită măsuri fezabile și urgente de sprijin al producătorilor agricoli.

Grantul acordat prin actul normativ este de 1.000 lei/ha și reprezintă o valoare procentuală cuprinsă între 14,53% și 24,31% din cheltuielile eligibile prevăzute în tehnologiile – cadru la culturi din recolta 2023-2024 și corespunde cerințelor pct. (357) și (358) din Orientările UE.

‹ adv ›

Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care au înființat culturi agricole în toamna anului 2023 și/sau în primăvara anului 2024 ce dețin procese – verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile/ suprafețele agricole care au fost calamitate de seceta pedologică în procente  de peste 30% și până la 100% inclusiv.

Sprijinul va putea fi acordat pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, întocmite conform prevederilor Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, coroborat cu influența și manifestările indicilor climatici comunicați atât de către Administrația Națională de Meteorologie, cât și de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Actul normativ nu are impact asupra bugetului general consolidat.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Buget suplimentat pentru reducerea accizei la motorină: 192,5 mln de lei pentru agricultură

În Ședința Guvernului din 2 octombrie 2024 a fost...
‹ adv ›

Consiliul Laptelui: Fermierii și autoritățile colaborează pentru soluții în sectorul bovinelor

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia...

Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate

Politica Agricolă Comună (PAC), pentru a-şi dovedi eficienţa, trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole